«21 ΙΟΥΛIΟΥ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ…ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ», (βίντεο)

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Στις 21 Ιουλίου η Τουρκία είχε έρθει ένα βήμα πριν από την πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα, σύμφωνα με ένα κυριακάτικο πολύ χαρακτηριστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Sözcü.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η κρίση του Meis, δηλαδή του Καστελόριζου, ήταν πιο μεγάλη από την κρίση των Ιμίων το 1996, που τότε και πάλι οι δυο χώρες είχαν έρθει στο χείλος της πολεμικής αναμέτρησης.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis είχε ανοιχτεί στην θάλασσα σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από το Καστελόριζο, γεγονός που στην ελληνική πλευρά είχε σαν συνέπεια να σημάνει γενικός συναγερμός.

Από την τουρκική πλευρά 18 πολεμικά πλοία σπεύδουν στην περιοχή να προστατέψουν το τουρκικό ερευνητικό, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πετούσαν πάνω απ το Καστελόριζο. Παράλληλα υπήρξε και μεγάλη συγκέντρωση ελληνικών παλμικών πλοίων.

Τότε, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης πήρε στο τηλέφωνο την Μέρκελ και της εξέθεσε την κατάσταση και εκείνη με την σειρά της πήρε τον Ερντογάν. Δηλαδή αν πιστέψουμε τους Τούρκους, ο Μητσοτάκης ζήτησε από την Μέρκελ να μεσολαβήσει ώστε να αποσοβηθεί η διαφαινόμενη πολεμική σύγκρουση.

Πράγματι, όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, η Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ερντογάν και αποφασίστηκε, (όχι χωρίς αντάλλαγμα για την Τουρκία ), να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην προχωρήσει προς το παρών η Τουρκία στα σχέδια της να κάνει έρευνες στην αμφισβητουμένη για τους Τούρκους, αλλά και για τους Γερμανούς ελληνική περιοχή.

Η δε κύρια Μέρκελ πρότεινε τα δυο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν.

Και όπως φαίνεται η υπάκουη στις γερμανικές προσταγές ελληνική κυβέρνηση πράγματι ετοιμάζεται τώρα για διαπραγματεύσεις τι ; της εθνικής μας κυριαρχίας ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakhw.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *