Όταν ο λαός βλέπει κάτι κακό και δεν αντιδρά…- Αυτά τα Χριστούγεννα να μην είναι διαφορετικά…!(Βίντεο)

5/5 (2)

=π.Δ… Οὐαὶ τῷ κόσμῳ ἀπὸ τῶν σκανδάλων· ἀνάγκη γάρ ἐστιν ἐλθεῖν τὰ σκάνδαλα· πλὴν οὐαὶ τῷ ἀνθρώπῳ ἐκείνῳ δι᾿ οὗ τὸ σκάνδαλον ἔρχεται.

Όταν ο λαός βλέπει κάτι κακό και δεν αντιδρά…- π. Αθανάσιος Μυτιληναίος…!

«Όταν ο λαός βλέπει κάτι κακό και δεν αντιδρά…»

Απόσπασμα ομιλίας π. Αθανασίου Μυτιληναίου, σχετική με το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης «Προφήτης Ιεζεκιήλ 9, 7-9».

Αυτά τα Χριστούγεννα να μην είναι διαφορετικά…!

=π.Δ… «ἐνδύσασθε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸ δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι, πρὸς τὰς μεθοδείας τοῦ διαβόλου· ;;

Ο λαός δεν αντέχει άλλο lockdown στις εκκλησίες.Tον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται για γενικό lockdown και επιστροφή στα μέτρα του Μαρτίου-Μαΐου.

Οι φωνές αυτές είναι πανευρωπαϊκές. Πρόσφατα είδαμε την Άνγκελα Μέρκελ να απευθύνει δραματική πανευρωπαϊκή έκκληση.Είδαμε πριν λίγες ημέρες την Πρόεδρο της Κομισσιόν να διακηρύττει: «Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά».Και θυμηθήκαμε την γνωστή εφιαλτική ατάκα Χαρδαλιά: «Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό».Μέσα στην φοβερή έξαρση του κορονοϊού, που μαστίζει αυτήν την στιγμή την Ευρώπη και την Ελλάδα, λογικό είναι να επανέλθουν σκληρά μέτρα.Στο σημείο αυτό όμως θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε στην Ελληνική Πολιτεία:Ο λαός τηςΕκκλησίας δεν θα ανεχθεί άλλο lockdown στους ναούς ούτε επιστροφή στα μέτρα του Μαρτίου-Μαΐου εναντίον των εκκλησιών.

Δεν θα ανεχθεί άλλο κλείσιμο των ναών. Η Εκκλησία απέδειξε στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε ότι οι ναοί και οι ακολουθίες δεν είναι εστίες μεταδόσεως και διαδόσεως του κορονοϊού.Αποδείχθηκε ότι ο κορονοϊόςδεν μεταδίδεται από την Θεία Κοινωνία.Αποδείχθηκε ότι η μεγάλη πλειονότητα του λαού της Εκκλησίας σέβεται και τηρεί τα μέτρα της Πολιτείας, που δεν είναι ακραία και ισοπεδωτικά, και για αυτό δεν κινδυνεύει η ελληνική κοινωνία από αυτόν.Σε αυτό το διάστημα είδαμε καλά ποια είναι η βασική εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού: η διασκέδαση και η ανευθυνότητα. Στην Εκκλησία δεν πάει κανείς για να διασκεδάσει και ο κόσμος της, στην συντριπτική πλειονότητά του, απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την πανδημία με υπευθυνότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες δεν είναι πάρτυ -κύρια πηγή διάδοσης του κορονοϊού- για να κινδυνεύει η κοινωνία από αυτές.

Οι εκκλησίες δεν είναι μπαρ και ξενυχτάδικα.Για αυτό και η Πολιτείαπρέπει αυτήν την φορά να σεβαστεί το δικαίωμα των πιστών στην ελεύθερη λατρεία.Στο σημείο αυτό θα πρέπει όμως να επισημάνουμε και τον κίνδυνο που πηγάζει από μία -ευτυχώς μικρή- μερίδα πιστών και κληρικών:Είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στον κορονοϊό, αλλά σε κάθε είδους συνωμοσιολογία, αυτοί που επιτίθενται στους αδελφούς τους που φορούν μάσκες στους ναούς κατηγορώντας τους για βλασφημία, αυτοί που περιφρονούν τελείως τα μέτρα, αυτοί που ανάγουν ιατρικά και πρακτικά θέματα σε θέματα δήθεν ομολογίας.Αυτή η στάση των πιστών είναι εξίσου επικίνδυνη για την Εκκλησία, όσο η στάση του κ. Χαρδαλιά και της Προέδρου της Κομισσιόν (αυτή δεν γνωρίζουμε πόσο και εάν πιστεύει, στο κάτω-κάτω δεν είναι Ορθόδοξη).Είναι επικίνδυνη, διότι όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης λογική, σεβασμός στον συνάνθρωπο και συνεργασία με τις αρμόδιες πολιτειακές αρχές, αλλά αδιάκριτος φανατισμόςκαι καχυποψία, το lockdown στους ναούς θα έλθει μόνο του.

Ας θυμηθούμε τί έγινε τον Μάρτιο. Οι Εκκλησίες δεν έκλεισαν από τον άθεο Μητσοτάκη και τον άθεο Χαρδαλιά, αλλά από την αδυναμία της Ιεραρχίας να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί στοιχειωδώς μαζί τους και να καταλήξει σε μία λύση που θα ικανοποιούσε τους πάντες, επειδή κάθε ιεράρχης της Διαρκούς Συνόδου και της Αττικής σήκωνε την δική του φωνή και ύψωνε το δικό του μπαϊράκι, νομίζοντας κάποιοι ότι είναι ο νέος Παπαφλέσσας ή σύγχρονοι ομολογητές.Η Εκκλησία δεν κινδυνεύει τόσο από την Πολιτεία, που εδώ και αρκετές δεκαετίες, ούτως ή άλλως, είναι συνήθως άθεη ή ολιγόπιστη, όσο από τον άκριτο ζήλο και φανατισμό των κληρικών και των πιστών της.

Για αυτό θα θέλαμε να παρακαλέσουμε αυτούς τους πιστούς αδελφούς μας να κρατήσουν την αξιέπαινη διάθεση ομολογίας τους για την στιγμή που όντως θα χρειαστεί να ομολογήσουν τον Χριστό, και όχι εναντίον της μάσκας και της ιατρικής επιστήμης, ώστε εμείς οι υπόλοιποι να γλιτώσουμε τα «διαφορετικά Χριστούγεννα».Αρκετό μάς ήταν το «διαφορετικό Πάσχα» που περάσαμε, δεν θέλουμε τα «διαφορετικά Χριστούγεννα»

.Εάν λοιπόν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός, λογική, συνεργασία και συνεννόηση, τόσο στην πλευρά της Πολιτείας, όσο και στην πλευρά της Εκκλησίας, είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι διαφορετικά, αλλά μέσα στους ναούς μας, με live «Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός…», με Ευχέλαιο, με Θεία Λειτουργία, με Εξομολόγηση, με Θεία Κοινωνία.

Αυτά τα Χριστούγεννα να μην είναι διαφορετικά.

Τό είδα>>> ΕΔΩ

~ Ἅγιος Μάρκος o Εὐγενικός_’Κανεὶς δὲν ἐξουσιάζει τὴν πίστη μας, οὔτε βασιλιάς, οὔτε ἀρχιερέας, οὔτε ψευδοσύνοδος, οὔτε κανένας ἄλλος, παρὰ μόνο ὁ Θεὸς…’

www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *