ΑΝΗΣΥΧΕΊ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ…

5/5 (12)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η μεγάλη στρατιωτική άσκηση του Ιράν και η μεταφορά ισχυρών στρατιοτικών δυνάμεών στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας -Ιράν καθώς η Τεχεράνη από την αρχή καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Συρία.  Είναι γνωστό πως οι Σουνίτες Τζιχαντιστές Ισλαμιστές που προωθεί η Άγκυρα στην βόρειο Συρία είναι ορκισμένοι εχθροί του σιϊτικού Ιράν

Όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ,  Ιρανός στρατηγός αφού ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την Συρία, απείλησε με επέμβαση αν συνεχιστεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς τα ανατολικά και αυτό παρά του ότι η Τεχεράνη είναι απασχολημένη με την νέα κρίση του Περσικού κόλπου. Η ανησυχία των Ιρανών έγκειται στην υποψία είναι τα γεγονότα στην Συρία είναι το πρόσχημα για την τελική επίθεση σε βάρος τους με την συνδρομή των Σουνιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει τουλάχιστον πέντε βάσεις στο συριακό έδαφος και θεωρείται ο μεγαλύτερος σύμμαχος του προέδρου Άσαντ. Η δήλωση αυτή του Ιρανού στρατηγού, δεν είναι άσχετη με την προώθηση από την Τουρκία των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν ορκιστεί να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ.

Το καίριο ερώτημα που παραμένει είναι ποια θα είναι και η στάση της Ρωσίας, στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης με εμπλοκή και των Ιρανών.

Και να μην ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί δεν είναι…Γιουνανλήδες να φοβούνται να εκφραστούν υπέρ των εθνικών τους συμφερόντων, μην τυχόν και χαρακτηριστούν σαν …φασίστες!!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *