ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ… ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ!

5/5 (2)

φοτοΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν αίτηση των κατοίκων της πόλης Ορντού, (ελληνική Κοτύωρα), στον Πόντο, για την επαναλειτουργία μιας ιστορικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας, όπως μετάδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Συγκριμένα σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της πόλεως Ορντού είχε υποβάλλει αίτηση να επαναλειτουργήσει η ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή Altınordu και στον Taşbaşı Mahalle, με το σκεπτικό ότι αυτό θα ωφελήσει τουριστικά και οικονομικά την περιοχή. Σημειωτέον ότι η εν λόγω ιστορική εκκλησία κτίστηκε από τους Έλληνες το 1853 και μέχρι πρόσφατα εδώ και δυο χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο.

54510

Εντυπωσιακό είναι πως στον περίβολο της εκκλησίας κατά καιρούς ανακαλύπτονται διάφορα ιερά αντικείμενα της εκκλησίας, που προφανώς είχαν θαφτεί από τους Έλληνες πριν φύγουν διωκόμενοι από την πατρίδα τους. Μάλιστα πολλές από αυτές τις ανακαλύψεις έχουν μεταφερθεί στην Σινώπη για αρχαιολογική, όπως αναφέρεται… μελέτη!

Το γεγονός αυτό, δηλαδή το αίτημα που προβλήθηκε για την επαναλειτουργία μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας με το γνωστό αιτιολογικό, σίγουρα δίνει και κάποια πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα καθώς το άνοιγμα μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή αυτή του Πόντου θα σηματοδοτήσει πολλές εξελίξεις, γι’ αυτό και οι αρχές αρνούνται πεισματικέ να δώσουν την άδεια.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *