ΤΣΙΠ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ; Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ

3/5 (2)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε σε ένα κυβερνητικό έργο για το τσιπάρισμα του εγκεφάλου. Αυτό προκάλεσε σύγχυση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τώρα το Υπουργείο Παιδείας καταδεικνύει αυτές τις εκθέσεις και τονίζει το έργο ήταν ακατάλληλο.

Το ρωσικό Υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε μια έκθεση των μέσων ενημέρωσης της Εφημερίδας Kommersant, σύμφωνα με την οποία μια ελίτ ομάδα ρωσικών επιστημόνων εργάζεται στην τελευταία τεχνολογίας, η οποία συνδέεται άμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ενεργοποιεί τους υπολογιστές να ελέγχουν τη δύναμη του νου. Η αντίστοιχη απόφαση έπρεπε να έχει γίνει στο τέλος του 2020. Το ρωσικό Υπουργείο Παιδείας εξήγησε: «Αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται.»

Προηγουμένως, το Employersant είχε αναφέρει μια πηγή που ήρθε κοντά στο Υπουργείο που η Ρωσία ανέπτυξε μια πρωτοβουλία «Εγκέφαλος, Υγεία, Νοημοσύνη, Καινοτομία» για το 2021 έως το 2029. Σύμφωνα με την έκθεση Kommersant, η πρωτοβουλία με τίτλο «Εγκέφαλος, υγεία, νοημοσύνη, καινοτομία για το 2021-2029» είναι προικισμένο με περίπου 600.000 ευρώ και στοχεύει στην έλεγχο της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας ένα τσιπ στον εγκέφαλο. Τα κεφάλαια για αυτά παρέχονται από τους προϋπολογισμούς των εθνικών σχεδίων «επιστήμη», «δημογραφικά στοιχεία», «υγεία», «παραγωγικότητα εργασίας και την προώθηση της απασχόλησης» και την «ψηφιακή οικονομία». Αναφέρει επίσης στην έκθεση ότι το έγγραφο αναπτύχθηκε από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών μαζί με το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας και φέρεται ότι εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνομιλία με την Portal News Lenta.ru, ο Αλέξανδρος Kaplan, ο ψυχοφυσιολόγος και ο επικεφαλής του εργαστηρίου για τις διεπαφές νευροφυσιολογίας και εγκεφάλου στη βιολογική ικανότητα του Πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonossov, εξήγησε ότι ο στόχος αυτών των προγραμμάτων συνίσταται κυρίως, η θεμελιώδης προαγωγή της έρευνας του εγκεφάλου. «Η έρευνα του εγκεφάλου είναι πλέον αναπτυγμένη παγκοσμίως. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία εκδίδονται μέσα για το λόγο αυτό.» Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει αφεθεί λίγο σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική έρευνα που προωθεί την επιστημονική ανάπτυξη σε ίσα πολλαπλά θέματα όπως η γενετική, η νευροφυσιολογία, η βιολογία και η ιατρική.

«Έχουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά ο εγκέφαλός τους καταρρέει πιο συχνά. Συχνά έρχεται σε εγκεφαλικά επεισόδια. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς με τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.»

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη ανάπτυξης διεπαφών στον υπολογιστή εγκεφάλου (BCI) εξήγησε το Kaplan. Ταυτόχρονα, ο ψυχοφυσιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τσιπ εμφυτεύονται μαζικά σε υγιείς ανθρώπους. Εν προκειμένω, υπό αμφισβήτηση ήταν μόνο οι ασθενείς που παρέλυσαν εντελώς ή έχασαν τα πολύτιμα τους στοιχεία ομιλίας. Επιπλέον, το BCI δεν είναι μόνο τσιπς. Για το σκοπό αυτό, για παράδειγμα, οι αισθητήρες για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας υπολογίζονται επίσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ελέγξετε τους φορητούς υπολογιστές και τα smartphones στο μέλλον.

Ο Swjatoslaw Μεντβέντεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου του ανθρώπινου εγκεφάλου στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σε συνομιλία με την Lenta.ru, ωστόσο, εξέφρασε σκεπτικιστικά. «Βασικά αυτό είναι δυνατό. Ένα άλλο ερώτημα είναι, πόσο ευεργετικό είναι στην πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πρακτικό πλεονέκτημα». Ο ερευνητής επεσήμανε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιρετικά πολλά ανεπίλυτα προβλήματα στον τομέα αυτό. Επομένως, στο προβλέψιμο μέλλον, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα λειτουργικό σύστημα chip εγκεφάλου.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *