ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΥΚΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ(Βίντεο)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Το 1991, όταν είχαν περάσει μόνο λίγα χρόνια από τη διάσημη πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ (1986), οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν αρκετά όταν βρήκαν έναν ζωντανό οργανισμό που πολλαπλασιάστηκε στους τοίχους του αντιδραστήρα. Ήταν ένα σκοτεινό μανιτάρι – το Cryptococcus neoformans – το οποίο αισθάνθηκε εντελώς άνετα σε ένα ακραίο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές τιμές ακτινοβολίας.

Fungi which feeds on radiation found in Chernobyl

Chernobyl news: Fungi discovered in nuclear reactor which EATS radiation- NASA News

Από τότε, έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες κατά τις οποίες οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες μελέτες και έρευνες, χάρη στις οποίες έχει καταλήξει σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: ο μύκητας όχι μόνο επιβιώνει σε ραδιενεργά περιβάλλοντα, αλλά μάλλον φαίνεται να προσελκύεται από αυτά. nypost.com

Η έρευνα σε αυτόν τον ζωντανό οργανισμό έχει βρει μια τεράστια παρουσία μελανίνης, της χρωστικής που βρίσκεται επίσης στο ανθρώπινο δέρμα. Όπως γνωρίζουν πολλοί από εμάς, αυτή η χρωστική ουσία είναι ικανή να απορροφά το φως διαχέοντας την υπεριώδη ακτινοβολία που δρα πάνω στο δέρμα, προστατεύοντάς την από τις ακτίνες του ήλιου. Στην περίπτωση του μύκητα, εκτός από την προστατευτική του λειτουργία, φαίνεται να υπάρχει και διατροφική λειτουργία: φαίνεται επίσης ότι λαμβάνει μια μορφή χημικής ενέργειας από την ακτινοβολία που είναι χρήσιμη για την ανάπτυξή της.

Το συμπέρασμα που κέντρισε αμέσως την προσοχή, διότι θα ήταν κατάλληλο για πολλούς διαφορετικούς τομείς της έρευνας. Μελετώντας τους αμυντικούς και αναπτυξιακούς μηχανισμούς του μύκητα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους ανθρώπους και τα ζώα σε ιδιαίτερα ραδιενεργά περιβάλλοντα.

Ή, αν «αναπτυχθεί» στο διάστημα, το μανιτάρι θα μπορούσε να γίνει μια πρόσθετη πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια των αποστολών. Και, και πάλι στο θέμα της ενέργειας, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανοίξουμε νέα σύνορα για την πυρηνική ενέργεια, να αυξήσουμε την ασφάλεια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και να μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

φωτο pexels

Επιπλέον, το μανιτάρι θα έδειχνε επίσης ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν οργανισμοί που επιβιώνουν σε περιβάλλοντα με πολύ υψηλή συγκέντρωση ακτινοβολίας, η οποία ανοίγει νέα σενάρια στην αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής.

SHOCK! Radiation Eating Fungi Are Thriving On The Walls Of Chernobyl’s Reactors!

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *