ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

4.88/5 (8)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η τελευταία και πολύ δυναμική παρέμβαση της Μόσχας στο Σκοπιανό μετά το δημοψήφισμα φιάσκο του κρατιδίου, έδειξε το πόσο λάθος είναι η αντίληψη να αγνοείται επιδεικτικά η χώρα αυτή σε θέματα που άπτονται, θέλουμε δεν θέλουμε, των στρατηγικών της συμφερόντων.

Κάποτε υπήρχε η εποχή που στην Αθήνα η αμερικανική πρεσβεία ήταν ουσιαστικά η πραγματική κυβέρνηση της χώρας και οι εντολές έρχονταν από την Ουάσιγκτον.

Από τότε πέρασαν πολλές δεκαετίες, οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει σε πολλά επίπεδα και η χώρα υποτίθεται ότι είχε αποκτήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική. Τα προβλήματα όμως της εξωτερικής μας πολιτικής όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά παρέμειναν σε πολλές περιπτώσεις και πιο διογκωμένα.

Τελευταία υπήρξε μια ένταση στις σχέσεις της χώρας με την Μόσχα, για την οποία σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε και ποιοι την προκάλεσαν. Και λέμε κανείς, γιατί ηλίου φαεινότερο ότι την ένταση την προκάλεσαν οι κακές σχέσεις Ρωσίας ΗΠΑ και τα προβλήματα μεταξύ τους, όπως Ουκρανία, Συρία, Καύκασος, Βαλκανική, κλπ, όλα δηλαδή θέματα της ευρύτερης περιοχής μας,

Κάποιοι στην ελληνική πρωτεύουσα αντί να εκμεταλλεύονται αυτή την διαμάχη προς όφελος των στρατηγιών μας συμφερόντων, αποφάσισαν να κινούνται δορυφορικά των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ενταθούν οι σχέσεις μας με την Μόσχα.

Το τραγικό λάθος ήταν ότι αγνόησαν πως η Ρωσία «βρίσκεται» πολύ πιο κοντά στην χώρα μας παρά οι ΗΠΑ, που πάντα μας έβλεπε… «πίσω» από τους Τουρκία και μόνο για εκμετάλλευση. Και πιο τραγικά, θεώρησαν ότι μπορούν να αγνοούν την Ρωσία σε όλες αυτές τις περιφερειακές διαμάχες.

Πάντα υπογραμμίζαμε το πόσο έξυπνα ασκεί εξωτερική πολιτική η Άγκυρα, συχνά ακροβατώντας μεταξύ των δυο πόλων και πάντα σύμφωνα με τα; δικά της συμφέροντα. Βέβαια ίσως τελευταία κάπου το παράκανε και αυτό θα δούμε που θα της «βγει».

Δεν τοποθετούμε ρήξη με την Δύση γιατί αυτό δεν είναι διπλωματικό, άλλωστε και η Ρωσία δεν είναι υπέρ αυτή της τακτικής, αλλά δεν μπορεί να αγνοούμε επιδεικτικά την Μόσχα και ακόμα χειροτέρα να ακολουθούμε εξωτερική πολιτική σύγκρουσης μαζί της.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *