ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΝΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΖΑΛ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

4/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές για τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο, Ταιγίπ Ερντογάν, που θέλει να προβάλλεται σαν ο σύγχρονος σουλτάνος και ο χαλίφης των απανταχού μουσουλμάνων, είναι πως κάποιοι στην γειτονική χώρα έχουν θυμηθεί την τύχη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, που μετά από μια δεκαετία πολιτικής κυριαρχίας είχε οικτρό τέλος και αφού ανατράπηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη συνέχεια δικάστηκε για την παραβίαση των κεμαλικών αρχών, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού.

Ο Ερντογάν συχνά στις δημόσιες ομιλίες του επικαλείται τον Μεντερές, όπως και τον Οζάλ, ο οποίος δηλητηριάστηκε, σαν ο ιδεολογικός τους διάδοχος και ο πολίτικος που ήρθε να εκπληρώσει το έργο του ισλαμιστή προκάτοχου του.

Στις σημερινές εκλογές το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι όχι μόνο κρίνεται αυτή η ιδεολογική και πολιτική κληρονομία του Ερντογάν, όχι μόνο παίζεται η μέχρι σήμερα αυτοδυναμία του, αλλά παίζεται ακόμα και η φυσική του ύπαρξη, γι’ αυτό και θεωρούνται σαν οι πιο κρίσιμες εδώ και δεκαετίες.

Οι αντίπαλοι του κεμαλιστές και άλλοι που έχουν συνασπιστεί, θέλουν να πάρουν την μεγάλη ρεβάνς από την κατάλυση όλων των κεμαλικών αρχών που κατέλυσε ο Ερντογάν και να επαναφέρουν το κεμαλικό κοσμικό κράτος και θεωρούν πως ο Ερντογάν είναι παράνομος και θα πρέπει να δικαστεί για το ότι κατέλυσε αυτό το κράτος του ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας.

Δεν είναι επίσης κρυφό πως ο Ερντογάν με την εξωτερική του πολιτική έχει «εκνευρίσει» πολλούς «συμμάχους» της Τουρκίας και πολλοί θα ήθελαν να τον δουν να ανατρέπεται.

Παράλληλα με αυτή την ζοφερή προοπτική για τον Τούρκο ηγέτη, το άλλο μεγάλο ζήτημα του είναι ότι όχι μόνο δεν έλυσε το κουρδικό πρόβλημα όπως επαγγέλονταν πριν από πέντε χρόνια, αλλά το διόγκωσε και σήμερα περισσότερο από ποτέ απειλεί ακόμα και με διάλυση της ιδίας της Τουρκίας.

Όλα αυτά σίγουρα θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην χώρα μας, αλλά πάντα με το δεδομένο ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από μια πάγια επιθετική και επεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας.

Ας μην γελιόμαστε!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *