ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο… ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα πολύ θλιβερό φαινόμενο για την Ανατολική, Καθολική, Ορθόδοξη, Εκκλησία, τις δύσκολες αυτές συγκυρίες με την εξάπλωση στον κόσμο της θανατηφόρου επιδημίας του Κορονοϊού, είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή των Ορθοδόξων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ακόμα πιο θλιβερή ιστορία του Ουκρανικού ζητήματος.

Οι διεθνείς πολιτικοί ανταγωνισμοί σε ένα πολύ ευαίσθητο γεωστρατηγικό χώρο όπως αυτό της Ουκρανίας, που επιδρούν άμεσα στο εκκλησιαστικό πεδίο, προκάλεσαν το μεγαλύτερο σχίσμα στην ιστορία της Ορθοδοξίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εκατομμύρια των πιστών αλλά και στην χώρα μας καθώς το θέμα όπως θα δούμε αφορά και την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουκράνια υπήρχε εκκλησιαστικά η Μητρόπολη Κιέβου που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 δημιουργήθηκε το λεγόμενο Πατριαρχείο Κιέβου που όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία ενώ ο αυτοανακηρυχθείς Πατριάρχης Φιλάρετος, που προηγουμένως είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς τον πατριαρχικό θρόνο της Μόσχας, αφορίστηκε από την ρωσική εκκλησία. Επίσης υπάρχει και μια μικρότερη σχισματική ορθόδοξη εκκλησία. Παράλληλα υπάρχουν οι Ουνίτες που αυτόονομάζονται Ελληνοκαθολικοί και αναγνωρίζουν τον Πάπα αλλά ακολουθούν το ορθόδοξο λειτουργικό τυπικό, καθώς και οι κανονικοί Καθολικοί κυρίως στις δυτικές πρώην πολωνικές επαρχίες.

Η παραχώρηση τον Ιανουάριο του 2019 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αυτοκέφαλο στην σχισματική, (σχισματική εννοείτε ότι δεν αναγνωρίζεται και δεν έχει κοινωνία από καμία ορθόδοξη εκκλησία), εκκλησία του Πατριάρχη Φιλάρετου της Ουκρανίας, δημιούργησε παρά τις προειδοποιήσεις του πατριαρχείου Μόσχας, (μάλιστα είχε προηγηθεί επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στο Φανάρι μια επίσκεψη που απέβη άκαρπη), τεράστια εκκλησιαστικά αλλά και πολιτικά προβλήματα καθώς την απέδωσαν σε αμερικανική πίεση. Το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι πίσω από την απόφαση του Φαναρίου κρύβονται πολιτικοί λόγοι και ειδικότερα οι… ΗΠΑ!

Το Πατριαρχείο της Μόσχας και κατ’επέκταση το Κρεμλίνο είναι πεπεισμένο ότι οι ΗΠΑ υποδαύλισαν την απόφαση του Βαρθολομαίου προκειμένου να αναβαθμιστεί το Πατριαρχείο του Κιέβου σε αυτοκέφαλη Εκκλησία και να αποσχιστεί από την «ομπρέλα» της Μόσχας.

Λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Μόσχα και από το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης στις 1/9/2018 ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος που είχε συναντηθεί με τον Βαρθολομαίο για το ζήτημα της Ουκρανίας δήλωσε τα εξής ενδεικτικά : «Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δε γνωρίζουμε. Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».

Απαντώντας το Φανάρι μέσω του μητροπολίτη Γαλλίας ανέφερε ότι, «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν»: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Η αρχική συνάντηση διεξήχθη μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο εκκλησιών και εν συνεχεία υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Μόσχας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα και οι πηγές περί του ζητήματος της ουκρανικής Εκκλησίας. Ο Βαρθολομαίος το απέρριψε και του ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας. Εν συνεχεία ο Κύριλλος αποχώρησε λέγοντάς του ότι «Προκαλείς σχίσμα με την στάση σου. Δεν θα το αναγνωρίσουμε ποτέ».

Η Ουκρανία, μία χώρα όπου η Ουνία (οι ορθόδοξοι που παραδέχονται την πρωτοκαθεδρία της Ρώμης) είναι ιδιαίτερα ισχυρή, οι «κανονικοί» ορθόδοξοι είναι κυρίως οι ρωσόφιλοι των κεντρικών νότιων και ανατολικών περιοχών που έχουν αυτονομηθεί. Υπάρχει και έντονη παρουσία καθολικών, κυρίως στην περιοχές που μέχρι το 1939 ανήκαν στην Πολωνία και προσαρτήθηκαν στην Σοβιετική Ένωση μετά τον Β’ΠΠ.

Οι διεθνείς πολιτικές προεκτάσεις του θέματος φάνηκαν γρήγορα από την έντονη, για πολλούς οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, για την απόφαση του Φαναριού να αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας. Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, στις 12 Οκτωβρίου του 2018 ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα προασπίσει με κάθε μέσο τα δικαιώματα της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, απείλησε δε ότι στην περίπτωση που θα εξαπολυθεί διωγμός κατά της κανονικής εκκλησίας της μητρόπολης Κιέβου, τότε η απάντηση της Ρωσίας θα είναι… αμείλικτη!

Ήταν σαφές πως με τις αποστροφές του περί «πολιτικοποίησης» και «συνεπειών», ο Πούτιν έστρεφε τα βέλη του τόσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών –είχαν προηγηθεί σαφέστατες δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- όσο και κατά του Φαναρίου, σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί επικρίσεις τόσο από κοσμικούς, όσο και από εκκλησιαστικούς κύκλους στη Μόσχα, αλλά και στην Ελλάδα για την εν λόγω απόφαση.

Κι ενώ η κόντρα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία μαίνεται με αφορμή το ουκρανικό, την ίδια ώρα και η Μόσχα και το Φανάρι κάνουν ότι μπορούν για να προσεγγίσουν το Βατικανό. Στις 13/2/2020 ήταν η επέτειος της συνάντησης Κύριλλου-Φραγκίσκου στην Αβάνα της Κούβας το 2016 και για το λόγο αυτό το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, βρέθηκε στο Βατικανό όπου μάλιστα δήλωσε πως δεν αποκλείει μια νέα συνάντηση μεταξύ του Ρώσου πατριάρχη και του Πάπα. «Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ της ρωσικής και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «αναπτύσσονται δυναμικά».

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Ουκρανία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Άγιο Όρος. Ήδη από την σύνοδο του Κολυμπαρίου της Κρήτης στις 26 Ιουνίου 2016 που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το Άγιο Όρος είχε εκδώσει τότε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν συμφωνούσε με τον τρόπο που έγινε η σύνοδος από την οποία αν και Πανορθόδοξη. απουσίαζαν ενδεικτικά τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, και Αντιοχείας.

Το θέμα όμως των σχισματικών της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και διχασμό πρωτοφανές στην ιστορία του Άθω. Συγκεκριμένα οι μονές που ακολουθούν πολύ πίστα τον Πατριάρχη και μάλιστα έχουν δεχτεί, παρά τους ιερούς κανόνες, συλλείτουργα με σχισματικούς, είναι η Ξενοφώντος, που πρώτη είχε υποδεχτεί τον Πατριάρχη στην τελευταία του επίσκεψη στον Άθω, η Παντοκράτορος και η Βατοπεδίου, ο ηγούμενος της οποίας, Ιωσήφ, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη στο Κίεβο στην ενθρόνιση του αρχιεπισκόπου της νέας αυτοκέφαλης εκκλησιάς, Επιφανίου. Συμπαθούντες στην ίδια γραμμή είναι οι μονές Σταυρονικήτα, η Σίμονως Πέτρα, ο ηγούμενος της οποίας έχει συλλειτουργήσει με σχισματικούς στο εξωτερικό και η Μεγίστη Λαύρα, (είναι μαζί με την Βατοπεδιου οι μεγαλύτερες μονές στο Άγιο Όρος).

Αντίθετες στην απόφαση του Πατριάρχη είναι κυρίως οι μόνες Αγίου Παντελεήμονος, δηλαδή το ρωσικό μοναστήρι στο οποίο μάλιστα ο Πατριάρχης έχει στείλει επιστολή επιτιμώντας τον ηγούμενο και καλώντας τον να υπακούει στις εντολές του Φαναρίου, καθώς το Άγιο Όρος είναι υπό τη πνευματική εποπτεία του Πατριαρχείου και η μονή Κασταμονίτου, η οποία μάλιστα ήταν η μόνη που δεν είχε στείλει αντιπρόσωπο στην υποδοχή του Βαρθολομαίου στην τελευταία του επίσκεψη στο Άγιο Όρος τον περασμένο Οκτώβριο. Οι άλλες μονές κρατούν μια ενδιάμεση στάση ενώ σε μια, στην μονή Ζωγράφου, διωχτήκαν κάποιοι μοναχοί που είχαν επικρίνει ανοιχτά κατά του Πατριάρχη

Έξω από τα επίσημα μοναστήρια, στις σκήτες και τα κελιά, επικρατεί κατά πλειοψηφία κλίμα αντίθετο στον Πατριάρχη και πολλοί Κελιώτες έχουν πάψει να τον μνημονεύουν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η ελληνική εκκλησιαστική ιεραρχία στις 12 Οκτωβρίου 2019 ενώ και όλοι δεν περίμεναν γίνει κάτι τέτοιο καθώς υπήρχαν έντονες προειδοποιήσεις, σε με ουσιαστικά προσωπική απόφαση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αναγνώρισε την σχισματική εκκλησία του Κιέβου.

Είχε προηγηθεί στις 1 Μαΐου 2019 μια αμερικανική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του Brownback, Πρεσβευτής των Η.Π.Α.για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών η οποία επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Όπως αναφέρθηκε συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ουκρανικής εκκλησίας, ενώ ήταν φανερό πως είχε ασκηθεί πίεση υπέρ της αναγνώρισης των σχισματικών της Ουκρανίας. Τον κ. Brownback συνόδευαν ο κ. Riley Barnes, Σύμβουλος των ΗΠΑ στο Γραφείο για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία, η κ. Pauletta Walsh, Διπλωματικός Ακόλουθος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ο κ. Jeoffrey Pyatt, Αμερικανός Πρέσβης και η κ. Holly Metcalf, Όλες αυτές οι επισκέψεις λέγεται ότι επηρέασαν καθοριστικά τον Ιερώνυμο για να λάβει αυτή την απόφαση

Η απόφαση αυτή του Ιερώνυμου προκάλεσε θύελλα ανάμεσα στους μητροπολίτες καθώς καταγγέλθηκε ότι δεν έγινε ψηφοφορία γιατί υπήρχαν πολλοί ιεράρχες που αν δεν διαφωνούσαν, ζητούσαν να μην υπάρξει προς το παρών καμία απόφαση. Εκείνοι οι ιεράρχες που πρωτοστάτησαν στην απόφαση του Ιερώνυμου και θεωρούνται Πατριαρχικοί, είναι οι μητροπολίτες Ναυπάκτου, Ιερώνυμος, που θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς πατριαρχικούς, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Κορίνθου Διονύσιος και ο Δράμα Παύλος. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του πατριαρχείου Μόσχας μετά την αναγνώριση από την ελληνική εκκλησία των σχισματικών της Ουκρανίας, ότι κόβει την μνημόνευση εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και των μητροπολιτών που συλλειτούργησαν με σχισματικούς. Αυτοί είναι οι Βεροίας, Παντελεήμων, Τρίκης, (Τρικάλων), Χρυσόστομος, Δημητριάδος, Ιγνάτιος, Λαγκαδά, Ιωάννης και Άρτας Ιγνάτιος.

Οι μητροπολίτες που αντέδρασαν έντονα κατά της απόφασης αναγνώρισης των σχισματικών και μάλιστα κατήγγειλαν την απόφαση του Ιερώνυμου σαν αντικανονική και συνεπώς άκυρη γιατί δεν έγινε ψηφοφορία, είναι ο Κυθήρων, Ιάκωβος, Κονίτσης, Ανδρέας, Πειραιώς, Σεραφείμ, (θεωρείται ο «αρχηγός» των αντιοικουμενιστών), Κέρκυρας και Παξών, Νεκτάριος, Νίκαιας, Γεώργιος, ενώ ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Συμεών, είχε ζητήσει με επιστολή του στον Ιερώνυμο να αναβάλει την απόφαση προτού γίνει πλήρης ενημέρωση για τις σοβαρό αυτό ζήτημα που διχάζει την Ορθοδοξία. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, αν και δεν καταδίκασε φανερά την απόφαση του Ιερώνυμου, ανέφερε πως δεν έγινε ψηφοφορία για την απόφαση και συνεπώς δεν θεωρείται έγκυρη

Όσον αφορά τις άλλες ελληνόφωνες εκκλησίες, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, παρά του ότι θεωρείται οικουμενιστής και προσκείμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την απόφαση του Βαρθολομαίου και μάλιστα κάλεσε σε πανορθόδοξη σύνοδο για να εξεταστεί το θέμα. Το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο Β, ο οποίος αν και δεν αναγνώρισε την απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατέκρινε και την απόφαση της Μόσχας να πάψει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όσον αφορά τις άλλες αρχιεπισκοπές της ομογένειας που υπάγονται απ ευθείας στο Φανάρι, όπως Αμερικής, Αυστραλίας και των μητροπόλεων Δυτικής Ευρώπης που επίσης υπάγονται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνταχτήκαν με το Φανάρι. Αντίθετα οι ορθόδοξες εκκλησίες Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Μολδαβίας, δεν αναγνώρισαν την απόφαση του Βαρθολομαίου.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
Όσον αφορά τα Πατριαρχεία, το Σερβίας ήταν το πρώτο που καταδίκασε έντονα τον Βαρθολομαίο κατακρίνοντας με επιστολή του την απόφαση του ενώ εκκρεμεί το ζήτημα των εκκλησιών του Μαυροβουνίου και Σκοπίων που υπάγονται στο Πατριαρχείο Βελιγραδίου για τις οποίες υπάρχει η υπόνοια ότι ο Βαρθολομαίος θα προχωρήσει και σε αυτές την χορήγηση αυτοκέφαλου.

Συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου του 2018 ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος όπως αναφέρεται από το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Romfea.gr» απέστειλε πολυσέλιδο γράμμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκθέτει τα πορίσματα των συζητήσεων σχετικά με τις εκφάνσεις του εθνοφυλετισμού στη σύγχρονη Ορθοδοξία και τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά της χορήγησης αυτοκέφαλου στην σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας

Επίσης το πατριαρχείο Αντιοχείας, (αραβόφωνο με έδρα την Δαμασκό), που έχει πολύ στενούς δεσμούς με την Μόσχα από όπου αντλεί μεγάλη οικονομική στήριξη, από την αρχή τάχτηκε κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, (ελληνόφωνο), το οποίο με την σειρά του αντλεί αμερικανικά κεφάλαια, ο Πατριάρχης Θεοδώρας ο Β προχώρησε στις 6 Νοεμβρίου 2019 στην αναγνώριση των σχισματικών προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα τον ακολουθούσε και ο Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, αυτός πήγε στην Μόσχα στις 21 Νοεμβρίου 2019 όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, αλλά και με τον πρόεδρο Πούτιν και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Μετά την επίσκεψη αυτή ο Θεόφιλος Ιεροσολύμων που θεωρείται η μητέρα όλων των πατριαρχείων, κάλεσε σε πανορθόδοξη συνάντηση στο Αμάν για να λυθεί το ζήτημα.

Τα άλλα πατριαρχεία, Βουλγαρίας και Γεωργίας, κρατούν στάση σιγής χωρίς να αναγνωρίσουν την απόφαση του Βαρθολομαίου αν και δέχονται έντονες αμερικανικές πιέσεις για να προχωρήσουν στην αναγνώριση των σχισματικών του Κιέβου. Ειδικά στην Σόφια πρόσφατα επισκέφτηκε ο Αμερικανός πρέσβης τον Πατριάρχη Μάξιμο για να τον πιέσει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το πατριαρχείο Ρουμανίας αν και ο Πατριάρχης Δανιήλ έχει στενή σχέση με τον Βαρθολομαίο, δεν προχώρησε στην αναγνώριση γιατί όπως δήλωσε ο Πατριάρχης στην Ουκρανία υπάρχουν 120 ρουμανόφωνες ενορίες που ακολουθούν τον μητροπολίτη Κίεβου που υπάγεται στην Μόσχα και δεν θα ήθελε το πατριαρχείο να τις δημιουργήσει πρόβλημα.

Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Στα Σκοπιά υπάρχει η λεγόμενη Μακεδονική Εκκλησία που αποσχίστηκε από το πατριαρχείο Βελιγραδίου τη εποχή του Τίτο όταν ήθελε να ενισχύσει τον εθνικισμό των υποτιθεμένων Μακεδόνων. Η εκκλησία αυτή είναι σχισματική και δεν αναγνωρίστηκε από καμία εκκλησία.

Τα γεγονότα με την Ουκρανία αναπτέρωσαν τις ελπίδες της εκκλησίας αυτής για την παραχώρηση και εδώ το αυτοκέφαλο από το Φανάρι. Βέβαια ο Βαρθολομαίος κατ αρχήν έχει δηλώσει ότι το θέμα αυτό υπάγεται στο Βελιγράδι αλλά στη συνέχεια ανέφερε ότι μπορεί να συγκληθεί μια σύνοδο μεταξύ των ενδιαφερομένων για να λυθεί και αυτό το ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή, όμως, στα Σκόπια υπάρχουν δύο εκκλησίες. Η «Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», κανονικά αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες.

Η σχισματική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας»- ΜΟΕ-ΑΟ, ελπίζει, μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα τύχει της αναγνώρισης από την Κωνσταντινούπολη. Ο σχισματικός μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέτρος (Πέταρ), δήλωσε πρόσφατα ότι βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη ανεπίσημες επαφές και συναντήσεις μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και της Κωνσταντινούπολης και σύντομα αυτές οι σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών θα γίνουν επίσημες. Ο ίδιος τόνισε ότι η αναγνώριση μιας Εκκλησίας και η λήψη του Αυτοκέφαλου μπορεί να γίνει μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στις 14 Ιανουαρίου 2020 επισκέφτηκε το Φανάρι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Όλιβερ Σπασόφσκι, ώστε να συζητήσουν το εκκλησιαστικό πρόβλημα της χώρας τους, και ζήτησαν, επί της ουσίας, να δώσει αυτοκεφαλία σε μια σχισματική εκκλησία, η οποία ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας είναι η μετονομασία της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών». Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συγκεκριμένη εκκλησία ζήτησε τη μετονομασία της σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, μάλιστα, έφερε την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει στάσιμη με το σχίσμα να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια κοινή στάση έναντι των πολύ καυτών διεθνών εξελίξεων, όπως ο Κορονοϊός, εξελίξεων που αναμένεται να γίνουν στο άμεσο μέλλον πολύ πιο «καυτές» και εκρηκτικές σε παγκόσμιο επίπεδο με μια διαφαινόμενη τεράστια οικονομική κρίση,  για το ορθόδοξο ποίμνιο και όχι μόνο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *