ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΟΥΕΛ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το περίφημο μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ, το 1984, ήταν πραγματικά ένα προφητικό βιβλίο, ή μια προβολή ενός ήδη γνωστού σχεδίου που από τότε και ίσως παλαιοτέρα, είχε σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί στην πρώτη ευκαιρία με ένα πολύ ισχυρό όπλο, τον Φόβο!

Το μυθιστόρημα περιγράφει το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Στο καθεστώς αυτό το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτιώ πλαίσιο, ένα ζευγάρι αναπτύσσει αναπάντεχα κάτι το απαγορευμένο, το αίσθημα της αγάπης και ερωτεύονται μεταξύ τους. Αυτό όμως το απαγορευμένο αίσθημα το αντιλαμβάνεται το σύστημα και πιάνει τον άντρα τον οποίο απειλεί ότι αν συνεχιστεί αυτό το ειδώλιο θα τον ρίξουν σε ένα υπόγειο με αρουραίους, που τον προκαλούσαν τρόμο. Εκείνος λυγίζει και αφού προδίδει και την σύντροφο του στο σύστημα, γίνεται πλέον ένα πειθήνιο ανθρώπινο κατασκεύασμα χωρίς σκέψη και αισθήματα, δηλαδή το ιδανικό πρότυπο της Νέας Τάξης.

Ο Φόβος ήταν το μεγαλύτερο όπλο εκείνου του συστήματος για να ελέγχει και να καταστέλλει κάθε απόπειρα διαφυγής.

Σήμερα ζούμε, με την απαραίτητη συμβολή των ΜΜΕ, (που μάλιστα δεν υπήρχαν στον Όργουελ), σε άλλη εκδοχή το καθεστώς του φόβου από μια θανατηφόρο επιδημία και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας, έχουν μαντρωθεί για να τους ελέγχει καλύτερα το σύστημα μην τυχόν και μεταδώσουν υποτίθεται την επιδημία φιάσκο, όπως την χαρακτήρισαν γνωστοί ιατροί και επιστήμονες.

Πέρασαν 36 χρόνια από το 1984. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν με τον σημερινό τρόπο της εκστρατείας του φόβου οι προβολείς του μυθιστορήματος.

Με μια όμως παράμετρο που το σύστημα δεν την έχει υπολογίσει, όπως και στο 1984 που είναι σαν να μην υπάρχει.

Η παράμετρος αυτή είναι ότι πέραν όλων αυτών των σχεδίων υπάρχει και κάτι άλλο που δεν μπορούν να το μαντρώσουν και να ελέγξουν, όσες προσπάθειες, όσες τεχνικές και να εφαρμόσουν και κυρίως όσο φόβο και αν σπείρουν στις απελπισμένες μάζες.

Αυτή η Παράμετρος, αυτός ο Παράγοντας, που τον γνώριζαν και το πρέσβευαν όλοι οι Πατέρες και οι Γέροντες της Ορθοδοξίας μας, δεν έχει πει την τελευταία Του λέξη.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *