ΤΟ «ΜΗΝΥΜΑ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

4.88/5 (8)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ εδώ στην Ελλάδα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να κτίσουν το μεγάλο τζαμί της Αθήνας, ενώ στην Θράκη λειτουργούν εκατοντάδες τζαμιά, στην Τουρκία δυστυχώς έχουμε σωρεία κρουσμάτων κατάρρευσης ιστορικών εκκλησιών αν δεν τις κάνουν τζαμιά, με μεγάλη αρχαιολογική και θρησκευτική αξία.

Τελευταίο κρούσμα η ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στα Μουδανιά της Τουρκίας, στη θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία καταρρέει μέσα στην εγκατάλειψη αλλά και στη κακοποίηση από διάφορα φανατικά αντιχριστιανικά στοιχεία της περιοχής.

Η εκκλησία στην περιοχή του Aydınpınar με μωσαϊκά μεγάλης αξίας αναφέρεται για πρώτη φορά το 1846-1870 από τον μητροπολίτη Προύσας Κωνσταντίνο με ιστορία δυο αιώνων.

Το 1922 με την αποχώρηση των ελληνορθόδοξων χριστιανών οι Τούρκοι την μετατρέπουν σε τζαμί και ορθώνουν ένα ψηλό μιναρέ σύμβολο του Ισλάμ. Το 1980 το κτίσμα εγκαταλείφτηκε στην τύχη του παρά του ότι το χρησιμοποιούσαν σαν τζαμί, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει αυτή τη αθλία όψη

Χαρακτηριστική όμως είναι η επιγραφή που σώθηκε μέχρι σήμερα και που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην κεντρική είσοδο του κτίσματος και που δείχνει την μεγάλη πιστή των χριστιανών οι κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Προύσας αλλά και… κάποιων σημερινών κατοίκων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *