ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΓ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

5/5 (10)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια πολύ σοβαρή παρενέργεια της έκρηξης των πολεμικών συγκρούσεων στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάγ, μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρεται (βρετανικό BBC, Al Jazeera), είναι η πλήρης κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας με σοβαρότατες συνέπειες στην τουρκική οικονομία και όχι μόνο.

Όπως έγινε γνωστό, με την έκρηξη των πολεμικών επιχειρήσεων και την εμφανή ανάμειξη της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ρεκόρ χαμηλότερης ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, η τουρκική κρατική τράπεζα έκανε γνωστό πως η τουρκική λίρα με τις μη αναμενόμενες εξελίξεις και ενώ ήταν σε εξέλιξη διαδικασία ανόρθωσης της, χάνει ξαφνικά το 10,25% της αξίας της σε σχέση με το ξένο συνάλλαγμα, πλησιάζοντας το ιστορικό όριο των 8 λιρών για ένα αμερικανικό δολάριο.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, με την ένταση στον Καύκασο, δεν αποκλείεται πλήρης κατάρρευση της λίρας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ίδια την σταθερότητα του τουρκικού καθεστώτος, αλλά και στον ίδιο τον Ερνογάν, που ακόμα το παίζει ο «νταής» της ευρύτερης περιοχής

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *