ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ την βραδιά του τουρκικού πραξικοπήματος όλα τα ελληνικά και διεθνή κανάλια έδειχναν σκηνές από τον οργισμένο κόσμο στην Τουρκία να αιχμαλωτίζει και να ξυλοκοπά τούς στρατιώτες πραξικοπηματίες, μια άλλη εικόνα που διαδραματίζονταν την ίδια στιγμή, πέρασε απαρατήρητη αλλά έδειχνε το μέγεθος των συνεπειών από την περιπέτεια του αποτυχημένου κινήματος που θα στοιχίσει πολύ ακριβά στο επόμενο χρονικό διάστημα στην γειτονική χώρα.

Μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες κινήσεις των πραξικοπηματιών και ότι δημιουργούνταν μια ανώμαλη κατάσταση, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, χιλιάδες Τούρκοι έτρεχαν στα ATM των τραπεζών, (τι σας θυμίζει αυτό ?) και απέσυραν μαζικά τις οικονομίες τους, (εκεί δεν υπάρχει capital control), με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να κάνουν φτερά δισεκατομμύρια πλήττοντας καίρια το ίδιο το τουρκικό τραπεζιτικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή τα καταστήματα τροφίμων δέχτηκαν μεγάλη επίθεση από πανικόβλητους Τούρκους που έτρεχαν να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα, φοβούμενοι την παράταση της έκρυθμης κατάστασης.

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, στα βενζινάδικα δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές από πανικόβλητο κόσμο που έσπευσε να γεμίσει τα αυτοκίνητα του με καύσιμα για κάθε ενδεχόμενο, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος και μεγάλο πανικό.

Αλλά εκεί που έγινε ο μεγάλος χαμός ήταν στα τουριστικά θέρετρα. Όπως μετέδιδαν τα γερμανικά κανάλια σε έκτακτες ανταποκρίσεις τους από την Αττάλεια, το Μπόντρουμ και την Μερσίνα, μέσα στις πρώτες ώρες της έκρηξης του πραξικοπήματος οι Γερμανοί μαζικά τα μάζευαν και έφευγαν πανικόβλητοι, προκαλώντας άλλο χάος στα τουρκικά αεροδρόμια, ενώ τα ξενοδοχεία που προς στιγμή πίστεψαν ότι θα ανέκοπτε η τουριστική κίνηση άδειαζαν με μαζικό ρυθμό.

Η τουρκική λίρα κατρακυλούσε σε σχέση με το δολάριο και είναι ακόμα άγνωστο το πώς θα αντιδράσει το τουρκικό χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης στο άνοιγμα του την Δευτέρα.

Η συνολική οικονομική ζημιά με πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου στα 40 δις, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τρομερή επιδείνωση στην τουρκική οικονομία οι επιπτώσεις της οποίας πολύ γρήγορα θα φανούν έντονες στην καθημερινότητα.

Το πρόβλημα είναι το πως θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ο νικητής της ιστορίας, Ταγίπ Ερντογάν, με δεδομένο ότι το μεγάλο κυνηγητό σε όλους τους αντιφρονούντες συνεχίζεται ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις και… έπονται και άλλες μεγάλες «εκρήξεις»!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. 15 Ιούλ. 2018

    […] Ενώ την βραδιά του τουρκικού πραξικοπήματος όλα τα ελληνικά και διεθνή κανάλια έδειχναν σκηνές από τον οργισμένο κόσμο στην Τουρκία να αιχμαλωτίζει και να ξυλοκοπά τούς στρατιώτες πραξικοπηματίες, μια άλλη εικόνα που διαδραματίζονταν την ίδια στιγμή, πέρασε απαρατήρητη αλλά έδειχνε το μέγεθος των συνεπειών από την περιπέτεια του αποτυχημένου κινήματος που θα στοιχίσει πολύ ακριβά στο επόμενο χρονικό διάστημα στην γειτονική χώρα.  Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης  Από: nikosxeiladakis.gr […]

  2. 15 Ιούλ. 2018

    […] ΠΗΓΗ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *