ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΝ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ…ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΥΤΑΛΙΑ

5/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Απαγόρεψαν οι τοπικές αρχές της τουρκικής πόλης Μερσίνα, στον Μεχμέτ Αλί Αϊντίν, να δώσει στην κόρη του το όνομα Ευταλία, με το αιτιολογικό ότι το όνομα αυτό είναι έλληνικο, άρα απαγορευμένο για την τουρκική νομοθεσία.

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε στην πόλη της Μερσίνας, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες καταγγέλθηκε στο τουρκικό τμήμα της «Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις ακόμα και στον τουρκικό τύπο.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αϊντίν, κουρδικής καταγωγής, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Μερσίνα, έγινε πριν από λίγο καιρό πατέρας ενός κοριτσιού και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές με σκοπό να δώσει ένα όνομα στο κορίτσι του.

Στην αρχή ο ευτυχισμένος πατέρας πρότεινε το όνομα Τζέλια, αλλά οι τοπικές αρχές το απέρριψαν με την αιτιολογία ότι δεν ήταν τουρκικό αλλά κουρδικό.

Η στάση όμως αυτή των τοπικών αρχών προκάλεσε την οργή του Μεχμέτ Αλί Αϊντίν, ο οποίος ξανά απευθύνθηκε στις αρχές και αυτή την φορά πρότεινε δυο ονόματα για την κόρη του : το όνομα Νουπέλντα και το όνομα Ευταλία.

Την δεύτερη φορά της υπόθεσης επιλήφθηκε ο ίδιος ο διευθυντής των τοπικών αρχών, ο οποίος με επίσημο έγγραφο απέρριψε και τα δυο ονόματα που είχε προτείνει ο δυστυχής τώρα πατέρας για την κόρη του, σαν μη τουρκικά. Για το μεν Νουπέλντα, το επίσημο έγγραφο το απέρριψε σαν κουρδικό και σαν μη υπάρχων στους επίσημους κατάλογους των τουρκικών ονομάτων, για δε το όνομα Ευταλία, σαν ελληνικό και συνεπώς απαράδεκτο, ενώ πρότεινε στον πατέρα να διάλεξη ένα τουρκικό όνομα για να λήξει η υπόθεση.

Αυτό όμως εξόργισε τον Μεχμέτ Αϊντίν, ο οποίος αποφάσισε αυτή την φορά να απευθυνθεί στην «Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για να καταγγείλει την συμπεριφορά και την τακτική των τοπικών αρχών που δεν έδιναν κανένα όνομα στην κόρη του.

Το παράδοξο στην υπόθεση αυτή με την εθνικιστική υστερία των τουρκικών αρχών, είναι, όπως επισημάνθηκε και από τον τουρκικό τύπο, ότι το όνομα Ευταλία δεν είναι άγνωστο όνομα στην Τουρκία και το σημαντικότερο είναι ένα από τα πιο αγαπητά ονόματα του ίδιου του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Όπως αναφέρετε η Ευταλία ήταν μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του εικοστού αιώνα και είχε γίνει διάσημη ακόμα από την εποχή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, ο οποίος την καλούσε στις διάφορες δεξιώσεις του στο παλάτι για να τραγουδήσει στους καλεσμένους του.

Σε μια από αυτές τις δεξιώσεις γνωρίστηκε με τον νεαρό τότε Τούρκο αξιωματικό, Κεμάλ Ατατούρκ. Ανάμεσα στην Ρωμιά τραγουδίστρια και τον Κεμάλ αναπτύχθηκε ένα είδος πλατωνικού ειδυλλίου και η Ευταλια τότε χάρισε μερικά από τα τραγούδια της που είχαν γίνει επιτυχίες στον μετέπειτα ιδρυτή και πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Ευταλια μετά τον πόλεμο συνέχισε την καριέρα της και έκανε πολλές πετυχημένες περιοδείες σε χώρες της ανατολής, όπως Συρία και Αίγυπτο. Πήγε ακόμα και στο Παρίσι, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τον Κεμάλ κάτι και που ο ίδιος ο Κεμάλ το εκτίμησε ανάλογα γι’ αυτό και το όνομα αυτό, δηλαδή το όνομα της Ευταλίας, έμεινε σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες στην μνήμη του σαν ένα από τα πιο αγαπητά ονόματα στην ταραγμένη ζωή του.

Την ιστορία αυτή όμως φαίνεται πως την αγνοούσαν οι υπεύθυνοι των τοπικών αρχών της Μερσίνας, στα γραφεία των οποίων όπως και σε όλη την Τουρκία φιγουράρει παντού η εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *