ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ…ΑΠΟΘΗΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον τοπικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, (που σημειωτέον είναι εγγύς του Αιγαίου πελάγους), η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα στην τοποθεσία Gaziemir της Σμύρνης, όπως αποκαλύπτουν τώρα τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχει αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων η οποία έχει αρχίσει να δημιουργείται από το 2013 και σήμερα πλέον αποτελεί τεράστιο οικολογικό και όχι μόνο κίνδυνο για την περιοχή που συνορεύει με το Αιγαίο πέλαγος.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και με επανειλημμένες καταγγελίες στο τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος, κατήγγειλαν ότι οι βροχές ήδη έχουν δημιουργήσει τον κίνδυνο για την διαρροή του επικίνδυνου ραδιενεργού υλικού, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιδοτηρίου Μηχανικών περιβάλλοντος της Σμύρνης, (TMOOB), ο Helil İnay Kınay, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σκάνδαλο και ότι αν δεν ληφθούν άμεσα; μέτρα θα υπάρξουν καταστροφικές παρενέργειες όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον τοπικό και όχι μόνον πληθυσμό.

Η ύπαρξη αυτών των ραδιενεργών αποβλήτων προκαλεί μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου και γενικά πολλές βλάβες στην υγεία, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον και αυτό μας αφορά άμεσα και εμάς, γιατί μπορεί να μολυνθεί ανεπανόρθωτα με την διαρροή των απόβλητων από την βροχή η θάλασσα του Αιγαίου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *