ΤΙ… «ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ» ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ AFRİN ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

4.92/5 (13)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ η τουρκική εισβολή στην Συρία εισήρθε στην όγδοη μέρα, τα τουρκικά κανάλια συνεχίζουν να εξυμνούν τις μεγάλες στρατιωτικές αρετές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ διάφοροι ανταποκριτές διατυμπανίζουν ότι οι Τούρκοι κυριολεκτικά έτρεψαν σε φυγή τους Κούρδους. Από την άλλη οι Κούρδοι αναφέρουν ότι αποδεκατίζουν τους Τούρκους και τους Ισλαμιστές που τους ακολουθούν, ενώ το ίδιο το Afrin παραμένει μέχρι σήμερα υπό κουρδική κυριαρχία και ο κουρδικός πληθυσμός ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι εσχάτων.

Εκείνο όμως που θα πρέπει εμείς να προσέξουμε είναι τι νόημα έχει αυτή η επιχείρηση στο εσωτερικό της Τουρκίας και τι συνέπειες μπορεί να έχει προς την δική μας πλευρά.

Εν μέσω διατυμπανισμών η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική εισβολή στον βορειοκουρδικό θύλακα της Αφρίν στην Συρία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τα τζαμιά σ’ ολόκληρη την χώρα πραγματοποίησαν ειδικές προσευχές «κατάκτησης» για την νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» όπως έχει ονομαστεί.

Η οθωμανική στρατιωτική μπάντα «Mehter» μάλιστα πραγματοποίησε εμφανίσεις στις συνοριακές επαρχίες ως ένδειξη στήριξης για τους στρατιώτες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση.

Μετά το κάλεσμα του ανώτατου κληρικού της χώρας, χιλιάδες πιστοί σ’ ολόκληρη την χώρα συγκεντρώθηκαν σε τζαμιά για να προσευχηθούν για τους στρατιώτες. Η αντιπολίτευση, εκτός του φιλοκουρδικού HDP, έχει υποστηρίξει την επιχείρηση.

Προσευχές όμως για την επιτυχία του τουρκικού στρατού έγιναν και σε άλλες χώρες όπως Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Βόσνια και… Ελληνική Θράκη, ( μη επιβεβαιωμένο).

Όλα αυτά δείχνουν κάποια πολύ χρήσιμα πράγματα :

Πρώτον. Ο Ερντογάν είναι τελείως αδίστακτος και δεν διστάζει για να επιτύχει την πλήρη κυριαρχία του στο εσωτερικό και να κερδίσει τις εκλογές του 2019 να στρέφεται κατά πάντων.

Δεύτερον. Πάντα επικρέμαται μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, παρά του ότι κάτι τέτοιο δεν θα το διακινδύνευε η Ουάσιγκτον εκτός και αν ο Ερντογάν προχωρήσει ανατολικότερα προς τις αμερικανικές βάσεις.

Τρίτον. Το αξιοπρόσεκτο είναι που δεν αναφέρεται σχεδόν από κανένα, ότι η επιχείρηση αυτή, «Κλάδο Ελαίας», έδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της τουρκικής στρατοκρατικής μηχανής. Τα τεράστια κενά που δημιούργησε το αποτυχόν πραξικόπημα με τις συνεχείς διώξεις στρατιωτικών έχουν σοβαρές συνέπειες στην οργανωτική και πολεμική ετοιμότητα των Τούρκων.

Τέταρτον. Η εσωτερική «διέξοδος» της Συρίας που μπορεί να μετατραπεί σε αδιέξοδο, πολύ πιθανό να επιχειρηθεί να μεταφερθεί στην δική μας πλευρά, καθώς έγινε η αρχή και ο Ερντογάν έχει πατήσει το «κουμπί» των συνεχών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε λίγες μέρες έχουμε την επέτειο των Ιμίων. Φέτος το κλίμα είναι πολύ «καυτό» και είχαμε ήδη μια πρόγευση απειλών από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Και να μην ξεχνάμε πως το τουρκικό δόγμα των 2,5 πολέμων αναφέρεται για ένα πόλεμο στα ανατολικά, ένα πόλεμο στα δυτικά και ένα εσωτερικό πόλεμο κατά τη τρομοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να στραφεί κατά της Ελλάδος ό,τι κι αν γίνει στην Συρία. Αν επιτύχει, θα ανοίξει η όρεξή της για επέκταση και θα την στρέψει προς μιαν ευάλωτη Ελλάδα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο Εντοργάν και να αναδειχθεί ως Σουλτάνος ιδρυτής του νεο-οθωμανισμού. Μάλιστα δε, αν κατορθώσει να επεκταθεί εις βάρος της Ελλάδος χωρίς πόλεμο, θα θεωρηθεί ως ο Μέγας Αλέξανδρος πάντων των Μωαμεθανών.
    Αν αποτύχει, θα υποχρεωθεί να βγάλει τη ζημιά χτυπώντας μια χρόνια ακέφαλη – από πολιτικο-στρατιωτική, πνευματική & οικονομική άποψη – Ελλάδα. Έτσι θα επιβιώσει πολιτικά ο Ερντογάν.
    Εδώ η διαδήλωση για την προδοσία των Ιμίων που θα γίνει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στην Αθήνα θα δείξει τη προδιάθεση του ελληνικού λαού για μια σφριγηλή πατριωτική ηγεσία προκειμένου να βγει από τον ζόφο όπου οδηγήθηκε. Ας ελπίσουμε, όμως, πως δεν θα είναι κάποια διαδήλωση μόνο ενός κόμματος αλλά ενός ευρέως εθνικού μετώπου. Αυτό επιτάσσουν οι καιροί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *