ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ…ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΡΗΞΗ

5/5 (9)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η πρόσφατη επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων για πολλούς όχι σοβαρή και προσωρινή, εξ αίτιας των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, έχει στρέψει την προσοχή μερίδας των τουρκικών ΜΜΕ στην ύπαρξη των αμερικανικών βάσεων στην Βουλγαρία και τι ρόλο μπορούν να παίξουν σε ενδεχόμενη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ακόμα και σε…ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη.

Γεγονός είναι, όπως δείχνουν οι χάρτες που δημοσιεύουν οι Τούρκοι, στην γειτονική Βουλγαρία υπάρχουν τρεις σημαντικές στρατιωτικό-αεροπορικές βάσεις με πυραυλικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Aytos, Novo Selo και Bezmer. Υπάρχει και μια άλλη στην περιοχή Graf Ignatievo, που είναι πιο μακριά από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα αλλά είναι βόρεια της ελληνικής Θράκης.

Οι βάσεις αυτές δημιουργήθηκαν σταδιακά μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την επικράτηση φιλοδυτικών κυβερνήσεων στην Βουλγαρία, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχουν, όπως έχει αναφερθεί, κατ’ αρχή αντιρωσική λειτουργία. Δηλαδή αποτελούν άλλο ένα πρόχωμα των ΗΠΑ ενάντια στην ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το κατά πόσο αυτές οι βάσεις μπορούν να επιδράσουν σε κάποιες εξελίξεις στην δική μας χώρα και πόσο συνδέονται αυτές οι βάσεις με την μεγάλη επιθυμία των Αμερικανών να δημιουργηθεί αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Το κυριότερο όμως, τι ρόλο μπορούν να παίξουν αυτές οι βάσεις σε ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και γενικότερα σε περίπτωση νέας ανάφλεξης στα Βαλκάνια.

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. Καμια αναμειξη δεν θα εχουν ειναι σιγουρο.
    Οι αμερικανοι θελουν την διαλυση της ελλαδος οπως και της τουρκιας ειναι γνωστο αυτο.
    Αλλωστε ολοι ξερουμε οτι η αμερικη δν ειναι τιποτα αλλο απο το σκυλακι του ισραηλ και των δημιουργων του ισραηλ φυσικα.
    Εκει εντασετε και το σκοπιανο και πολλα αλλα που ολοι ξερουμε παντα το επιθυμουσαν οι εβραιοι κουμουνιστες μεχρι και σημερα οι εβραιοι γερμανοι αμερικανοι και φυσικα οι δικοι μας εδω στην θεσσαλονικη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *