Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ…«ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ» ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ

4.56/5 (9)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σε ένα πολύ χαρακτηριστικό επεισόδιο της Βίβλου ο Ιησούς Χριστός όταν οι Φαρισαίοι και οι άλλοι ήθελαν να στήσουν στο κέντρο μιας πλατείας μια αισχρή πόρνη και να την λιθοβολούσουν μέχρι θανάτου και τον ρώτησαν για αυτή τους την πρόθεση, είχε πει εκείνο το αθάνατο : «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».

Το απαίσιο και φρικτό έγκλημα των Γλυκών Νερών δείχνει πολλά πράγματα αλλά πάνω από όλα την μεγάλη υποκρισία της σημερινής κοινωνίας, που θέλει να κατασπαράξει τον δολοφόνο όταν κάνεις μας δεν είναι αμέτοχος σε αυτή την τραγωδία, γιατί η κοινωνία που γεννά τέτοιους δολοφόνους είμαστε εμείς οι ίδιοι και υποκρισία μας είναι αυτή που θέλει να τιμωρήσει τον ένοχο, ενώ συχνά ξεχνάμε σκόπιμα το πόσο ένοχοι είμαστε και εμείς οι ίδιοι για τα φρικτά εγκλήματα της «πολιτισμένης» εποχής μας.

Αλλά το πιο τραγικό σε αυτή την πραγματικά μεγάλη τραγωδία με κύριο θύμα εκείνα το ανυπεράσπιστο παιδί που θα μεγαλώσει με το στίγμα αυτής της δολοφονίας, είναι για άλλη μια φορά η ανθρωποφαγία των μεγάλων καναλιών.

Και στο παρελθόν τα μεγάλα ανθελληνικά κανάλια είχαν δείξει πως είναι αδίστακτα σε κάθε οικογενειακή τραγωδία, καθώς και σε αυτή την περίπτωση από το πρωί μέχρι το βραδύ προβάλουν όλες τις λεπτομέρειες αποκλείοντας κάθε άλλη είδηση ενώ συμβαίνουν τρομακτικές εξελίξεις γύρω από τα εθνικά μας θέματα στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό εκμεταλλευόμενα την τρομολαγνεία και φρικτολαγνεία του κοινού, να κερδίσουν πόντους στην τηλεθέαση που θα τους φέρει και άλλες διαφημίσεις και φυσικά και άλλα κέρδη στο αδηφάγο κορβανά τους, (δεν τους έφτασαν τα εκατομμύρια που η κυβέρνηση τους μπούκωσε για να μεταδίδουν την παραπληροφόρηση της σχετικά με τον Κορονοϊό)

Εκείνο που όμως θλίβει ακόμα περισσότερο ένια ότι αυτή η τραγωδία που φυσιολογικά θα έπρεπε να προβληθεί σαν ένα γεγονός ανάμεσα σε άλλα με την θέση που θα του πρέπει στην ειδησεογραφία, ακόμα και στο διαδίκτυο οι περίφημοι «αστέρες», μπλόγκερς και γιουτούμπηδες, έσπευσαν και αυτή να αρπάξουν την ευκαιρία και να προβάλουν κατά κόρο το γεγονός με κάθε διάσταση που του δίνει η τρομολαγνεία για να κερδίσουν όλο και περισσότερα κλικ, με το ανάλογο οικονομικό κέρδος.

Η τραγωδία δηλαδή για περισσότερα κλικ.

Είχαμε μέχρι τώρα την ειδησεογραφική δικτατορία του Κορνοϊού, τώρα σαν ένα ανέλπιστο και κερδοφόρο διάλειμμα έχουμε την τραγωδία των Γλυκών Νερών.

Αυτό που ξεχνάμε όλοι είναι το τι θα αφήσει όλη αυτή η φασαρία καθώς η τηλεθέαση προκαλεί πάντα εθισμό, ακόμα και στα χειρότερα εγκλήματα. Είναι γνωστό πως από τότε που κυριάρχησε η τηλεόραση μέσα στα σπίτια μας, η εγκληματικότητα απογειώθηκε σε δυσθεώρητα ύψη.

Καταλήγοντας, εκείνο που βγαίνει με όλη αυτή την ιστορία είναι για άλλη μια φορά πως η υποκρισία είναι ο δείκτης της κοινωνικής μας ευαισθησίας, αλλά το πιο χειρότερο, πόσο ο Φαρισαϊσμός με τηλεοπτική διάσταση έχει γίνει ο νέος κυρίαρχος των κοινωνικών μας σχέσεων.

Πραγματικά το καλύτερο μάθημα σε αυτή την περίπτωση είναι αυτό που είχε πει πριν από πολλούς αιώνες, ο Μεγάλος Σωτήρας της ανθρωπότητας : «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *