ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΚΑΙ… «ΜΥΣΤΗΡΙΑ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

fotoΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολλά ερωτήματα κυκλοφορούν για το αποτυχών πραξικόπημα στην Τουρκία και τον τρόπο που απέτυχε, τον οποίο πολλοί έκριναν το λιγότερο σαν αποτέλεσμα αψυχολόγητων ερασιτεχνικών ενεργειών.

Εκτός όμως από αυτά τα γνωστά ερωτήματα, σοβαρά ερωτήματα διατυπώνονται και από τουρκικής πλευράς, (Cumhurrıyet).

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ενώ είχε εκραγεί το πραξικόπημα και ο Ερντογάν είχε πληροφορηθεί το τι γίνεται, δεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, που πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο ώρες αργότερα ? Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Το δεύτερο μεγάλο και σοβαρό ερώτημα είναι γιατί ενώ στις 16 μμ ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Χακάν Φιντάν, ειδοποίησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χουλουσί Ακάρ ότι επίκειται πραξικόπημα, τις επόμενες ώρες δεν ενημέρωσε ούτε τον πρόεδρο Ερνυογάν, ούτε και τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ ?

Ο Ερντογάν μιλώντας στο CNN το βράδυ του πραξικοπήματος από το κινητό, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για το πραξικόπημα στις 20 μμ. Στο κενό των τεσσάρων ωρών από τις 16 μμ μέχρι τις 20 μμ τι είχε γίνει, κανείς δεν ξέρει. Γιατί στο μέρος όπου βρίσκονταν ο Ερντογάν δεν πάρθηκαν αμέσως μέτρα ασφαλείας με συνέπεια να γλυτώσει μόλις παρά τρίχα ?

Τίθεται το ερώτημα μήπως κατά την ενημέρωση που έκανε ο Χακάν Φιντάν στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου υπήρξε διαρροή ? Και επίσης τι έκαναν από εκείνη την ώρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και οι άλλοι αρχηγοί των όπλων ?

Ενώ γίνονταν όλα αυτά και είχαν δοθεί εντολές για απαγόρευση πτήσεων και κυκλοφορίας στρατιωτικών μονάδων και αρμάτων μάχης, γιατί κάποιοι διοικητές είχαν πάει… σε ένα γνωστό γάμο ?

Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί η ΜΙΤ δεν έσπευσε να κινητοποιήσει δυνάμεις για να προστατευτεί η βουλή, το αρχηγείο της ΜΙΤ και η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, που απροστάτευτα δεχτήκαν άγριο αεροπορικό βομβαρδισμό ?

Την ώρα που εξελίσσονταν το πραξικόπημα κάποιοι σημαντικοί υπουργόι του   Μπιναλί Γιλντιρίμ  δειπνούσαν αμέριμνοι σε γνωστό εστιατόριο στην Σαμψούντα. Γιατί δεν τους είχε ενημερώσει κανένας το τι γίνεται εκείνη την ώρα και ότι κινδύνευαν να θανατωθούν ?

Γιατί ενώ στην Σμύρνη εξελίσσονταν η μεγάλη δική κατασκοπείας πολλών αξιωματικών και ενώ υπήρχε ανάμιξη και άλλων αξιωματικών προσκείμενων στον Φετουλάχ Γκιουλέν και ενώ υπήρχαν υπόνοιες για ανατρεπτικές κινήσεις από συγκεκριμένους κανένας δεν παρακολουθούνταν από την ασφάλεια ?

Ερώτημα τίθεται φυσικά για τα χαμένα ελικόπτερα και τα πολεμικά πλοία παρά την διάψευση του υπουργού Άμυνας Fikri Işık, το γεγονός επιβεβαιώνεται από δημοσιογραφικές πηγές.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *