ΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

5/5 (11)

 

Κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα εγείρει η υπόθεση τη σύλληψης των δυο Ελλήνων υπαξιωματικών από τους Τούρκους, που δείχνουν πως για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο.

1. Είναι αλήθεια ότι οι δύο στρατιώτες χάθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών; Είπαν ότι ακολουθούσαν πατημασιές και τις φωτογράφιζαν και ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε Τούρκους που τους αφόπλισαν και τους συνέλαβαν. Πώς μπορεί να χάνεται κάποιος που θεωρείται έμπειρος είναι ένα ερώτημα. Και για όσους γνωρίζουν καλά η περιοχή είναι καλά σηματοδοτημένη ώστε να χαθεί κάποιος, ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Άλλωστε, ακόμη και στην ανακοίνωση του ΓΕΣ γράφτηκε ότι «φαίνεται» να πέρασαν τα σύνορα.

2. Ένα άλλο είναι γιατί είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα. Εδωσαν έτσι στους Τούρκους ένα «όπλο» καθώς κανείς δεν ξέρει τι μπορούν να τους «φυτέψουν» στα κινητά και να επιβεβαιώσουν τα περί κατασκοπείας.

3. Για πιο λόγο το υπουργείο Αμυνας και η ηγεσία του ΓΕΣ δεν αξιολόγησε ως σοβαρό το περιστατικό σε μια χρονική περίοδο όπου η Τουρκία «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» κι επιζητεί όσο τίποτε ένα «θερμό επεισόδιο»;

4. Γιατί πέρασαν τόσες πολλές ώρες χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες και αυτός ο χρόνος πέρασε με τη σταθερή γραμμή «είναι τυπικό θέμα, θα έρθουν σύντομα οι στρατιώτες πίσω;»

5. Γιατί επέτρεψαν στους Τούρκους να επικρατήσουν και πάλι επικοινωνιακά με όλον αυτόν το ορυμαγδό ειδήσεων μόνο από την Ανδριανούπολη και τα τουρκικά μέσα που έπαιζαν το ρυθμό και όλη η Ελλάδα χόρευε όπως ήθελαν αυτοί;

6. Γιατί εκτέθηκαν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Κουβέλης με υποσχέσεις περί άμεσης επιστροφής όταν από χθες το πρωί «μύριζε» μπαρούτι στην περιοχή. Οι Τούρκοι, δεδομένης της έντασης που επικρατεί με την Ελλάδα είδαν την υπόθεση ως «μάννα εξ ουρανού» και θα την εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Γιατί όταν θα μιλούν για «ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη» που πρέπει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη, τι θα μας θυμίζει αυτό; Μα φυσικά τη δική μας δικαιοσύνη που δρα ελεύθερα και αποφασίζει για την τύχη των «8» Τούρκων στρατιωτών.

7. Ένα μεθοριακό επεισόδιο μετατράπηκε σε διπλωματικό και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Αραγε είναι σε θέση στο υπουργείο Αμυνας να διαχειριστούν μια τόσο σοβαρή εξέλιξη; Και το βασικότερο. Μπορούν να είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, όχι όπως τις πρώτες ώρες της κρίσης;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ in.gr
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *