ΤΑ «ΑΓΙΑ» ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ…ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΠΟΥΡΙΝΙ ;;;

4.86/5 (7)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έρχεται στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Ορθοδοξίας, το δεκαπενταύγουστο και αν έχουμε καταλάβει τις πιθανές συνέπειες.

Αν η άλλη πλευρά πραγματοποιήσει αυτά που έχει εξαγγείλει, δηλαδή την Navtex του Καστελόριζου, και συνήθως το κάνει γιατί βαδίζει βάση μακροχρόνιων σχεδιασμών και προγραμμάτων, τότε θα έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές και η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να μην ξανακάνει τα στραβά μάτια, αλλά να αντιδράσει.

O χάρτης που παρουσίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ν.Τσαβούσογλου και εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά αλλά η επιλογή να εμφανιστεί τώρα σημαίνει πολλά:

Πρώτα από όλα παρουσιάστηκε στην διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα που σημαίνει πως αυτό θα είναι το επίσημο τουρκικό αφήγημα εξωτερικής πολιτικής.

Είναι ο ίδιος χάρτης που είχε δημοσιευθεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012. Τότε, μάλιστα, κύκλοι της Άγκυρας τον είχαν κυκλοφορήσει διεθνώς, ενώ είχε σταλεί με κάθε επισημότητα και στα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να νομιμοποιηθούν οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις.

Οι Τούρκοι τώρα φροντίζουν να διαρρέουν πως θα επιχειρήσουν γεώτρηση νότια του Καστελόριζου μέχρι τις 15 Αυγούστου, το αν θα το επιχειρήσουν τότε ή αργότερα κατά τον Οκτώβριο δεν έχει μεγάλη σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι πως έχουν αποφασίσει να μην πάρουν τίποτα λιγότερο από τα μισά κοιτάσματα στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

Τα δεδομένα είναι σκοτεινά και αν και έχουν άλλα δυο ανοιχτά μέτωπα, με την Συρία και το Ιράκ, τίποτε δεν αποκλείεται να χαλάσει η καλοκαιρινή ραστώνη και ξαφνικά να βρεθούμε όλοι να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε.

Όμως το βασικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη και να θυμόμαστε ότι σε πολλές περιπτώσεις μόνο λόγια λένε και τίποτα δεν κάνουν.

Μόνο να ξέρουν ότι εδώ είναι..αποφασισμένοι και τότε σε κάθε περίπτωση όλα θα πάνε καλά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *