«Τατουάζ» απο γραφένιο ελέγχει τον ιδρώτα σε διαβητικούς και εγχύει φάρμακα (22/03/2016) -Ηλεκτρονικό τατουάζ για καρδιοπαθείς (01 Ιουλίου 2019)

 ANTHONY CUTHBERTSON 

 22/03/2016

Το ηλεκτρονικό δερματικό επίθεμα μπορεί να ανιχνεύει τα επίπεδα γλυκόζης μέσω ηλεκτροχημικών αισθητήρων και να χορηγεί φάρμακα μέσω μικροβελόνων.

δημιουργήθηκε ένας νέος τύπος εύκαμπτου δερματικού επιθέματος από το «θαυματουργό υλικό» γραφένιο, ικανό να ανιχνεύει τα επίπεδα γλυκόζης των διαβητικών και να χορηγεί φάρμακα, αν χρειαστεί.

Το ηλεκτρονικό επίθεμα, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ στην Κορέα και της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών MC10, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταμορφώσει τις θεραπείες για τους πάσχοντες από διαβήτη.

Οι σημερινές μέθοδοι περιλαμβάνουν τεστ με τρύπημα στο δάχτυλο που μπορεί να είναι άβολα, επεμβατικά και μερικές φορές επώδυνα.

Το επίθεμα, το οποίο μοιάζει με τατουάζ όταν τοποθετείται στο δέρμα, παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης μέσω μικροσκοπικών αισθητήρων για τον ιδρώτα.

Εάν ανιχνευθούν υψηλά επίπεδα, ενεργοποιούνται οι μικροβελόνες για την παροχή του φαρμάκου Metformin.

Σε δοκιμές σε ποντίκια με διαβήτη τύπου ΙΙ, το επίθεμα κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dae-Hyeong Kim, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν γραφένιο για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου, καθώς το υλικό είναι εύκαμπτο και πολύ λεπτό.Προστέθηκαν χρυσές καρφίτσες για να μπορούν να διαβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Το γραφένιο, το οποίο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε εργαστήριο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ το 2004, έχει ανακηρυχθεί ως θαυματουργό υλικό λόγω των αξιοσημείωτων ιδιοτήτων και των τεράστιων δυνατοτήτων του.Το υλικό πάχους ενός ατόμου αποτελείται από άτομα άνθρακα σε ένα κυψελοειδές πλέγμα που είναι 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, πιο αγώγιμο από το χαλκό και τόσο εύκαμπτο όσο το καουτσούκ.

Αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των πάντων, από τεχνητούς αμφιβληστροειδείς χιτώνες μέχρι ηλιακές κυψέλες εσωτερικού χώρου.

«Εδώ και πολλά χρόνια οι άνθρωποι ψάχνουν για εφαρμογές γραφενίου που θα το κάνουν να περάσει στην επικρατούσα χρήση», δήλωσε στο Newsweek σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καθηγητής Ravi Silva, ερευνητής γραφενίου στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

«Επιτέλους τώρα φτάνουμε στο σημείο όπου αυτές οι εφαρμογές θα πραγματοποιηθούν»

Ηλεκτρονικό τατουάζ για καρδιοπαθείς (01 Ιουλίου 2019)

 01 Ιουλίου 2019

Τα δεδομένα στον χώρο παρακολούθησης της υγείας των καρδιοπαθών φιλοδοξεί να αλλάξει μια μικρή, wearable συσκευή, φτιαγμένη από εύκαμπτο, ελαφρύ υλικό που ανέπτυξαν μηχανικοί στο University of Texas at Austin.

Συγκεκριμένα, η συσκευή αυτή βασίζεται σε τεχνολογία που ανέπτυξε η Νανσού Λου:

Το ηλεκτρονικό αυτό τατουάζ είναι μια συσκευή με βάση το γραφένιο η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα για να μετρά μια σειρά αντιδράσεων του σώματος- από ηλεκτρικά μέχρι βιολογικά και μηχανικά σήματα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν το e-tattoo στο Advanced Science. Πρόκειται για μια συσκευή εξαιρετικά ελαφριά και εύκαμπτη, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από την καρδιά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς να κάνει τον ασθενή να νιώθει άβολα.

Η συσκευή παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς του ασθενούς με δύο τρόπους ταυτόχρονα (ECG, ηλεκτροκαρδιογράφημα, και SCG, σεισμοκαρδιογράφημα, που παρακολουθεί τις δονήσεις στο στήθος που σχετίζονται με τον χτύπο της καρδιάς).

Το e-tattoo συνδέεται εξ αποστάσεως με smartphone και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι η πρώτη εξαιρετικά λεπτή και εύκαμπτη τεχνολογία που μετρά ταυτόχρονα ECG και SCG.

«Μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για την καρδιακή υγεία μέσω της συγχρονισμένης συλλογής δεδομένων και από τις δύο πηγές» είπε η Λου επίκουρη καθηγήτρια στα τμήματα Αεροναυπηγών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιοϊατρικών Μηχανολόγων.

Αν και τα μαλακά e-tattoos για ECG δεν είναι κάτι καινούριο, άλλοι αισθητήρες, όπως αυτοί για SCG, εξακολουθούν να φτιάχνονται από άκαμπτα υλικά, κάτι που τα καθιστά ογκώδη και δύσκολα στο να φοριούνται.

Το e-tattoo της Λου και των συνεργατών της είναι φτιαγμένο από ένα πιεζοηλεκτρικό πολυμερές ικανό να παράγει το δικό του ηλεκτρικό φορτίο σε αντίδραση στη μηχανική πίεση.

Η συσκευή επίσης περιλαμβάνει τεχνολογία που επιτρέπει τη «χαρτογράφηση» των δονήσεων στο στήθος, προκειμένου να εντοπίζεται το καλύτερο σημείο για την τοποθέτηση του e-tattoo.

Ακόμη, πλεονέκτημα της συσκευής είναι πως δεν απαιτείται επίσκεψη σε ιατρείο: Το «τατουάζ» μπορεί να φοριέται για ημέρες, επιτρέποντας συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς.

Η Λου και οι συνεργάτες της ήδη δουλεύουν πάνω σε βελτιώσεις πάνω στη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων για τη συσκευή, καθώς και για την ασύρματη τροφοδοσία με ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πρόσφατα επίσης ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone που δεν αποθηκεύει απλά τα δεδομένα με ασφάλεια, αλλά μπορεί επίσης να δείχνει και τον χτύπο μιας καρδιάς στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο.

ΠΗΓΗ

www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *