ΣΥΡΙΑ : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ ΜΕ…ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Ιρανοί, Τούρκοι και Ισραηλινοί, όλοι με το δάχτυλο στην σκανδάλη παρακολουθούν τις τελευταίες προετοιμάζεις των δυνάμεων του Άσαντ για να επιτεθούν στον τελευταίο θύλακα των Ισλαμιστών, στο İldib της Συρίας.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο εκρηκτική από την έναρξη του αιματηρού εμφυλίου στην Συρία, καθώς όλοι περιμένουν να κάνει ο άλλος την πρώτη κίνηση για να… ορμήσουν στην αρένα των μαχών.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν μεγάλες αεροπορικές βάσεις που τις υπολογίζουν σε οκτώ, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Αμπού Φίρας με κυρίες επιθέσεις τα αεροδρόμια Τιφούρ και Χομς και πιθανόν και στην Ιντλίμπ.

Όλα αυτά όταν σε πολιτικό η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν συμπήξει μια «ιερά συμμαχία» κατά των ΗΠΑ στο θέμα του δολαρίου, αλλά συνεργάζονται πλήρως και στο θέμα της Συρίας.

Το ζήτημα του Ιράν είναι κάπως πιο περίπλοκο: Η Ρωσία είναι μαζί με το Ιράν, αλλά δεν είναι κατά του Ισραή΄στην διαμάχη των δύο κρατών.

Η Τουρκία δεν έχει τέτοια προβλήματα «λεπτής διπλωματικής διαχείρισης»: Μισεί το Ισραήλ σχεδόν όσο το μισεί και το Ιράν και τα τουρκοϊρανικά συμφέροντα συμπλέουν απόλυτα σε μια σειρά οικονομικών, πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών ζητημάτων.

Η μάχη για την Ιντλίμπ θα είναι η τελευταία μεγάλη μάχη, αλλά όχι το τέλος του πολέμου…

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *