ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ Ο…ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Στη περίφημη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, φάνηκε για άλλη μια φορά η μεγάλη διεθνή υποκρισία στην αντιμετώπιση των σοβαρών διεθνών διενέξεων. Όλοι αυτοί που χαμογελούσαν, στην γερμανική πρωτεύουσα στο τέλος της Διάσκεψης, καν δεν τους ενδιέφερε ο λαός της Λιβύης και η ειρήνευση της χώρας του. αλλά οι πετρελαιοπηγές της/

Και ενώ υπογράφτηκε υποτίθεται η εκεχειρία των συγκρούσεων, όπως αναφέρεται, περίπου 2.400 Τουρκμένοι τζιχαντιστές (δηλαδή εθνικά Τούρκοι πολιτογραφημένοι Σύροι φανατικοί ισλαμιστές) βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της μεταφοράς τους στην πολύπαθη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη τουρκόφιλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που εδρεύει στην Τρίπολη, σκοπεύει να αναπτύξει συνολικά περίπου 6.000 Σύρους (στο διαβατήριο αλλά ουσιαστικά Τούρκους) τζιχαντιστές στη Λιβύη, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και η οποία επικαλείται πληροφορίες που της έδωσαν συριακές πηγές.
Κι όλα αυτά ενώ υποτίθεται το Βερολίνο επιβάλλει επανένραξη των ειρηνευτικών διαδικασιών αλλά στην ουσία επιδιώκεται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον Ρ.Τ.Ερντογάν για μια πλήρη τουρκική επέμβαση στην χώρα.
«Σχεδόν 2.400 μαχητές έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τρίπολη, ενώ άλλοι σχεδόν 1.700 νεοσύλλεκτοι έφθασαν στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Οι Τουρκμένοι οι οποίοι στρατολογήθηκαν προέρχονται από την περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, μια πόλη η οποία έχει εκκαθαρισθεί πλήρως από ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές και πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη παρουσίας μεγάλων δυνάμεων τουρκόφωνων τζιχαντιστών οι οποίοι αντικαθίστανται από τακτικές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η ΚΕΣ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ μάχεται για την εξουσία εναντίοντ ης παράλληλης κυβέρνησης του Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) που έχει ιδρύσει υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία (αν και η Μόσχα μετά την πρόσφατη «ανυπακοή» του στρατάρχη, δείχνει να αποσύρει την υποστήριξή της τουλάχιστον για τώρα).

Στις αρχές Ιανουαρίου η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την ανάπτυξη για ένα έτος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη προς υποστήριξη της ΚΕΣ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις μερικές ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al Monitor, μέχρι σήμερα η Άγκυρα έχει αναπτύξει περίπου 80 στελέχη των ειδικών δυνάμεων στη λιβυκή επικράτεια που έχουν αναλάβει καθήκοντα συντονισμού και εκπαιδεύουν δυνάμεις πιστές στα στρατεύματα της κυβέρνησης στην Τρίπολη εν ολίγοις μετέχουν στην σύρραξη ως «σύμβουλοι».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *