ΣΤΟ «ΦΩΣ» ΞΑΝΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, (βίντεο)

dcccd2d568f77659777d0cab4f330d8aΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το ιστορικό ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας στην περιοχή του Μαυρόκαστρου νοτιοανατολικά της Κερασούντος του Πόντου, μετά από πολύμηνες εργασίες για πρώτη φορά προβάλλεται στο φως της δημοσιότητας έστω και με την μορφή που του έδωσαν οι Τούρκοι.

Η Μονή που δημιουργήθηκε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. λειτουργούσε συνεχώς μέχρι πριν από δύο αιώνες, όπου απαγορεύθηκε η λειτουργία του από τους Οθωμανούς.

Ο βράχος και η περιοχή ονομάζεται Καραχισάρ – Kara Hisar, είναι απευθείας απόδοση της ελληνικής ονομασίας, Μαυρόκαστρο, που ανήκε στην επαρχία της Κολώνειας.

Στη Μονή της Παναγίας της αρχαίας Κολώνειας βρέθηκε επιγραφή του 9ου αιώνα που γράφει ότι η πόλη που βρίσκεται η μονή ονομάζεται «Κολώνεια».

Οι Τούρκοι που την κατέλαβαν τον 14ο αιώνα, την ονόμαζαν «Koğoniya». Ωστόσο τον 11ο αιώνα η πόλη διατηρεί το όνομα Κολώνεια αλλά το φρούριο πάνω από την πόλη ονομάζεται «Μαυρόκαστρο», και τον 14ο αιώνα πήρε την ονομασία στην τουρκική μετάφραση Καρά Χισάρ- Μαύρο Κάστρο.

Το 1924 ο Μουσταφά Κεμάλ επισκέφθηκε την πόλη και πρότεινε να ονομάζεται η πόλη «Şebin Karahisar», όπως την ονομάζουν σήμερα οι Τούρκοι.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *