ΣΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ …ΑΟΡΑΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η τουρκική βαρύγδουπη…φαντασιοπληξία έχει φτάσει σε…φανταστικά όρια καθώς τώρα ονειρεύονται να κατασκευάσουν μια αόρατη πολεμική αεροπορία που θα κυριαρχήσει όπως πιστεύουν σε Αιγαίο Α. Μεσόγειο Μαύρη θάλασσα

Σύμφωνα με τούρκικα ΜΜΕ η Τουρκία αναγγέλλει την έναρξη παραγωγής νέου συστήματος, απόκρυψης των πολεμικών της αεροσκαφών από τα εχθρικά ραντάρ που θα εγκατασταθεί στο εγγύς μέλλον στα F-16.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, το νέο πρόγραμμα που έχει την ονομασία, Stand off Jammer, (SOJ), που θα εγκατασταθεί στα πολεμικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, θα έχει την δυνατότητα να αποκρύπτει τα πολεμικά αεροσκάφη σε βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, δηλαδή με λίγα λόγια θα κάνει την τουρκική πολεμική αεροπορία αόρατη.

Το πρόγραμμα παράγωγης αυτών των συστημάτων έχει προϊστορία και σχεδιάστηκε ουσιαστικά με αφορμή το μεγάλο φιάσκο της κατάρριψης στις 22 Ιουνίου του 2012 του τουρκικού F-4 από την συριακή αεράμυνα, ένα επεισόδιο που το φέρουν βαρέως οι Τούρκοι μέχρι σήμερα.

Το σύστημα αυτό όπως τονίζεται στα τουρκικά δημοσιεύματα, το έχουν μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ τώρα προβλέπεται να το αποκτήσει και η Τουρκία. Το έργο έχει αναλάβει η γνωστή τουρκική πολεμική βιομηχανία που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά συστήματα, ASELSAN, σε συνεργασία με τις επίσης τουρκικές, SAVRONIK και TEMPUS.

Τώρα το κατά πόσο όλα αυτά πρόκειται να επαληθευτούν και κυρίως τι συνέπειες μπορεί έχουν στον από δεκαετίες ακήρυκτο εναέριο πόλεμο πάνω από το Αιγαίο, μέλλει να το δούμε ίσως πολύ σύντομα καθώς οι Τούρκοι συνηθίζουν να εξαγγέλλουν βαρύγδουπα προγράμματα αλλά συνήθως μένουν μόνο προγράμματα αν κει συνεχίζουν την ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *