(Στήνουν νέα “ΚΟΜΠΙΝΑ”, σε βάρος των πυρόπληκτων του Ματιού;;;;) Διαγωνισμός με «σκιές» για το Μάτι – Εν κρυπτώ δουλειά άνω των 6.000.000 ευρώ!

5/5 (1)

Με διαδικασίες fast track, το ΤΕΕ ετοίμασε την πρόσκληση, αποσφράγισε και ενέκρινε τη… μία και μοναδική προσφορά

Τα ερωτηματικά, εγείρονται από Μηχανικούς…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;;;

Αλλά ξέχασα… δήμαρχος και πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου πρόσκεινται στην ΝΕΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του Μητσοτάκη…

ΛΥΠΑΜΑΙ… ΠΑΝΩ ΣΤ’ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ 102 (ΕΠΙΣΗΜΩΣ) ΝΕΚΡΩΝ, ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ.

Πολλά ερωτήματα εγείρει ο τρόπος που διενεργήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ο διαγωνισμός για το δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Μάτι.

Με διαδικασίες fast track και χωρίς να το πάρει κανείς είδηση, το ΤΕΕ ετοίμασε την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αποσφράγισε τη μία και μοναδική προσφορά και την ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες. Και δεν μιλάμε για διαγωνισμό λίγων χιλιάδων ευρώ, αλλά άνω των 6.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Μάλιστα, η όλη διαδικασία σύνταξης Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Το σχέδιο έχει ανατεθεί στο Επιμελητήριο και θα έπρεπε να παραδοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τις 23 Ιουλίου 2021 (την άλλη εβδομάδα, δηλαδή), με διάταξη, όμως, που περιλαμβάνεται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των αποβλήτων η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου μετατίθεται για την 23η Ιουλίου 2022.

Το χρονικό της έγκρισης

Ειδικότερα, στις 25 Ιουνίου 2021, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ύστερα από εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Στασινού, εξουσιοδοτεί τον ίδιο και τον γενικό γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής Ιωάννη Μαχίκα να προβούν από κοινού σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για α) την έκδοση και δημοσίευση της απαιτούμενης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο ειδικού πολεοδομικού σχεδίου), συμπεριλαμβανομένων συνοδών μελετών, και β) τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης.

Η εξουσιοδότηση, μάλιστα, έπρεπε να επικυρωθεί αυθημερόν.

Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Ιουλίου, η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, με προθεσμία υποβολής προσφορών τη 12η Ιουλίου και χωρίς να ορίζεται προϋπολογισμός. Αναφέρεται απλά ότι ως κριτήριο κατακύρωσης ορίζεται η χαμηλότερη οικονομική προσφορά του υποψήφιου αναδόχου που πληροί τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 10 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης.

Το πρωί της 12ης Ιουλίου, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποσφράγισε τη μία και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε από κοινοπραξία εταιριών, ελέγχοντας την πληρότητα και εγκυρότητα των αντίστοιχων στοιχείων και εγγράφων, τα οποία έκρινε ότι είναι σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης.

Η επιτροπή κατέγραψε την οικονομική προσφορά, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων οκτακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ (4.890.000 €) πλέον ΦΠΑ, δηλαδή έξι εκατομμυρίων εξήντα τριών χιλιάδων και εξακοσίων ευρώ (6.063.600 €) περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Στη συνέχεια, η επιτροπή εισηγείται στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ την κατακύρωση για την Εκπόνηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) στην περιοχή Μάτι Αττικής στην Ένωση Οικονομικών Φορέων ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ – ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Α.Ε. – ΣΧΗΜΑ Ε.Ε. – ΜΣΜ CONSULTING – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ – ENVECO A.E. – SEEMANENVIRONMENTAL – ΟΡΙΟ Α.Ε. – GKCONSULTANTS – ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. – DTKLAWFIRM.

Το έργο περιλαμβάνει δέκα κατηγορίες μελετών, όπως πολεοδομικές, ρυμοτομικές, κυκλοφοριακές, τοπογραφικές, στατικής επάρκειας, κ.λπ.

Να ακυρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός ζητούν μηχανικοί

Η υπόθεση προκαλεί σειρά ερωτημάτων, όπως γιατί δεν δόθηκε η μέγιστη δημοσιότητα σε ένα τόσο σημαντικό πακέτο μελετών και γιατί ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνεχίζει την τακτική των εν κρυπτώ και fast track «διαγωνισμών».

Εξάλλου, η παράταξη μηχανικών «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» ζητά να ακυρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός και να επαναπροκηρυχθεί, σύμφωνα με όλους τους κανόνες και όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεύτερου επιπέδου στις προτεινόμενες προς πολεοδόμηση περιοχές για την πυρόπληκτη περιοχή των Δ.Ε. Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου.

Κεντρικό πυρήνα της διαδικασίας αποτελεί η κατάρτιση της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με την οποία εξειδικεύονται σε κλίμακα πόλης ή οικισμού ή τμημάτων αυτών ή σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων οι ρυθμίσεις και προβλέψεις του εγκεκριμένου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου περί χρήσεων γης και όρων δόμησης, καθορίζονται οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι της περιοχής μελέτης, δημιουργούνται τα τελικά οικόπεδα μέσω της πράξης εφαρμογής, περιλαμβάνονται τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή

www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *