ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ: «Μην μένετε στο σπίτι! Είναι… επικίνδυνο! (να μείνεις σπίτι)»

4.75/5 (4)

Δεν ξέρουμε τι γίνεται αλλά χώρες με πολύ αυστηρά μέτρα καραντίνας συνεχίζουν να έχουν τα περισσότερα κρούσματα και συνεχίζεται η τραγωδία, ενώ άλλες χώρες, όπως η Σουηδία με 62 νεκρούς και o αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.536, (πολύ λιγότεροι από την  κλασσική γρίπη), δεν θέλει να θυσιάσουν την κοινωνική και οικονομική τους ζωή με ανυπολόγιστες συνέπειες, (Εδώ στην Ελλάδα προβλέπεται να κλάψουμε πικρά με τα σκληρά μέτρα καραντίνας).

Με πληθυσμό όσο και η Ελλάδα, η Σουηδία εκτείνεται σε σχεδόν τετραπλάσια έκταση, αν και ο πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος στα νότια. Μπαρ και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά με τις αρχές της χώρας να ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγαίνουν έξω την ώρα που οι Ελληνες και πολλοί Ευρωπαίοι βρίσκονται σε καραντίνα.

Για τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και σαφή: «Ο ιός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Η ζωή, η υγεία και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο. Στο εξής περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και περισσότεροι θα πουν το τελευταίο αντίο στους ανθρώπους τους. αλλά η λύση δεν είναι να μείνουμε στο σπίτι», είπε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, αντιγράφοντας τα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Και την στιγμή που στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, αλλά και στην Γερμανία και αλλού, οι υπεύθυνοι της υγείας και οι πολιτικοί, λένε στους πολίτες «Να μένουν στο σπίτι» στην Σουηδία, την τελευταία χώρα που τηρεί πιστά το μοντέλο της Ανοσίας Αγέλης, αφού Βρετανία και Ολλανδία, υποχώρησαν στις γαλλικές απειλές ακόμα και εδαφικού αποκλεισμού τους και έχουν αλλάξει την βασική κατευθυντήρια γραμμή τους,οι Σουηδοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους πολίτες της χώρας να βγουν έξω και να απολαύσουν τον ήλιο!

Τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι ανοιχτοί και απλά η κυβέρνηση συμβουλεύει όσους έχουν συμπτώματα ή είναι άρρωστοι απλώς να μην μετακινούνται καθόλου και να ενημερώνουν τις αρχές.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο δημόσιος βίος στη σκανδιναβική χώρα λειτουργεί όπως και πριν.

Οι πολίτες καλούνται απλώς να παραμένουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές με ηλικιωμένους.

Εστιατόρια και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, η είσοδος Ευρωπαίων πολιτών στη Σουηδία εξακολουθεί να επιτρέπεται, όπως και εκδηλώσεις έως και 500 ατόμων.

Εντωμεταξύ ενόψει των διακοπών του Πάσχα τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν από κόσμο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *