ΣΟΒΑΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ… «ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ»!

4.75/5 (8)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σαν σοβαρή πρόκληση εναντίον της Ρωσίας θεωρείται η  διέλευση από τον Βόσπορο βρετανικού πολεμικού πλοίου που εισήρθε στην Μαύρη θάλασσα, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων και το Reuters, σήμερα το μεσημέρι και για πρώτη φορά από την εποχή του ψυχρού πολέμου βρετανικό πολεμικό πλοίο του βασιλικού ναυτικού, «HMS Daring», πέρασε τον Βόσπορο και εισήρθε στον Εύξεινο Πόντο. Η διέλευση αυτή έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Theresa May, η οποία είχε πραναγγείλει από τον περασμένο Ιανουάριο την προκλητική αυτή κίνηση.

Το βρετανικό πολεμικό, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, διαθέτει ολμοβόλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και η κατεύθυνση του είναι προς την Ουκρανία όπου θα πάρει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία όμως δεν έχει πουθενά ανακοινωθεί επίσημα.

Η κίνηση αυτή θεωρείται σαν η πιο μεγάλη πρόκληση προς την Ρωσία από την εποχή της ουκρανικής κρίσης και όπως εκτιμούν οι στρατηγικοί παρατηρητές, θα αυξήσει στο έπακρο την ένταση στην Μαύρη Θάλασσα καθώς η Μόσχα θεώρει ότι παραβιάζεται κατάφορα η συνθήκη του Μοντρέ για την διέλευση πολεμικών πλοίων από τον Βόσπορο.

Η Άγκυρα σε δύσκολη θέση παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. 24 Απρ. 2017

    […] Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων και το Reuters, σήμερα το μεσημέρι και για πρώτη φορά από την εποχή του ψυχρού πολέμου βρετανικό πολεμικό πλοίο του βασιλικού ναυτικού, «HMS Daring», πέρασε τον Βόσπορο και εισήρθε στον Εύξεινο Πόντο. Η διέλευση αυτή έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Theresa May, η οποία είχε πραναγγείλει από τον περασμένο Ιανουάριο την προκλητική αυτή κίνηση. Το βρετανικό πολεμικό, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, διαθέτει ολμοβόλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και η κατεύθυνση του είναι προς την Ουκρανία όπου θα πάρει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία όμως δεν έχει πουθενά ανακοινωθεί επίσημα. Η κίνηση αυτή θεωρείται σαν η πιο μεγάλη πρόκληση προς την Ρωσία από την εποχή της ουκρανικής κρίσης και όπως εκτιμούν οι στρατηγικοί παρατηρητές, θα αυξήσει στο έπακρο την ένταση στην Μαύρη Θάλασσα καθώς η Μόσχα θεώρει ότι παραβιάζεται κατάφορα η συνθήκη του Μοντρέ για την διέλευση πολεμικών πλοίων από τον Βόσπορο. Η Άγκυρα σε δύσκολη θέση παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις. ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγοςnikosxeiladakis.gr […]

  2. 25 Απρ. 2017

    […] nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *