«ΣΚΑΝΔΑΛΟ Ο ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ»

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ομαδικό πυρ από τα τουρκικά ΜΜΕ είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ Δένδιας, μετά την άκρως επεισοδιακή κοινή συνέντευξη τύπου όπου ειπώθηκαν πράγματα για πρώτη φορά από ελληνικής πλευράς για την τουρκική παράνομη προκλητικότητα και μάλιστα στην ίδια την Άγκυρα.

Όπως φάνηκε η Τουρκία θέλει διάλογο με τους δικούς της όρους Σε αυτή τη φάση, η Τουρκία προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις σχέσεις με τη Δύση, άρα τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να διαλύσει τις υποψίες ότι έχει αποφασίσει να κάνει «ευρασιατική» στροφή προς τη Ρωσία και την Κίνα (αντιθέτως, διώκει τους «ευρασιατιστές» απόστρατους που διαμαρτυρήθηκαν για ενδεχόμενη τροποποίηση του καθεστώτος των Στενών).

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλει να δείξει ότι αρνείται τον διάλογο.
Κάθε άλλο, θα προσπαθήσει να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο. Όμως, διάλογο με τους δικούς της όρους, στη δική της θεματολογία και με ορίζοντα να πετύχει βασικές δικές της επιδιώξεις.

Διάλογο που θα έχει την εικόνα που είδαμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες και που ακόμη και εάν δεχτούμε ότι εντάσσεται σε έναν καταμερισμό ρόλων ανάμεσα σε Τσαβούσογλου και Ερντογάν, ώστε ο δεύτερος να βγει σε δεύτερο χρόνο πιο «θετικά», δεν προμηνύει γρήγορη επίλυση προβλημάτων.

Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη δυσκολία για την ελληνική πλευρά. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει έστω και τακτικά να δείξει ότι επιστρέφει στο τραπέζι του διαλόγου.

Ούτε επιθυμεί να πάρουν τα πράγματα τη μορφή ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και θερμού επεισοδίου. Αυτό, άλλωστε, έδειξε και έστω και σιωπηρή τροποποίηση των «κανόνων εμπλοκής» σε σχέση με ενδεχόμενη παρουσία ερευνητικών σκαφών. Αυτό έδειξε η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Αυτό έδειξε η επίσκεψη Δένδια.

Τώρα από εδώ και πέρα θα αναμένουμε νέες συναντήσεις πάλι από το μηδέν καθώς αν δεν αλλάξει η τουρκική προκλητικότητα τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καθόλου καλά

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. ΕΓΏ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΕ…ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΗΚΩΣΕ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ
    ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ..
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;;ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑΧΩΝΕ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ;;
    ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *