«ΠΛΗΜΜΥΡΗΣΕ» ΜΕ ΤΖΑΜΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΔΙΧΑΣΜΟ «ΘΑΝΑΤΟΥ»

5/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Από το 2002 όταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταΐπ Ερντογάν είχε κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει γίνει πιο πολυπληθής σε τζαμιά μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, MilliGazete, ενώ το 2002 στην Τουρκία υπήρχαν 75 χιλιάδες 941 τζαμιά, σήμερα ο αριθμός των μουσουλμανικών τεμενών έχει φτάσει στα 81 χιλιάδες 984. Δηλαδή ο αριθμός των μουσουλμανικών τζαμιών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 8 χιλιάδες 743 τζαμιά, σπάζοντας κάθε ρεκόρ οικοδόμησης μουσουλμανικών τεμενών σε όλο τον ισλαμικό κόσμο καθιστώντας την Τουρκία πρώτη χώρα στον τομέα αυτό.

Στην μεγάλη αυτή εκστρατεία «τζαμοποίησης» όλης της τουρκικής επικράτειας από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό σίγουρα εντάσσεται και το μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο του  ΤΟ τεράστιο μουσουλμανικό τέμενος στην περιοχή Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στην γνωστή πλατεία Ταξίμ με την απροκάλυπτη φιλοδοξία ότι ένα τέτοιο τζαμί στο κέντρο του Ταξίμ θα καλύψει την παλιά ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας που δεσπόζει στην περιοχή και τώρα το σύμβολο της Ορθοδοξίας την Αγία Σοφία

Φυσικά τα πιο πολλά τζαμιά της Τουρκίας βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, συνολικά 3.190 τζαμιά Ακολουθεί το ισλαμικό Ικόνιο με 3.087 τζαμιά και έπεται η πρωτεύουσα Άγκυρα με 2.875 τζαμιά. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι στην Σμύρνη και στην Προύσα, δυο μεγαλουπόλεις της Τουρκίας, ο αριθμός των τζαμιών αντίστοιχα 1.823 και 1.660 είναι μικρότερος από άλλες πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό όπως η Κασταμονού, με 2.557 τζαμιά, η Ορντού, με 2.045, η Σαμψούντα με 2.639 και η Αττάλεια με 2.130.

Παράλληλα μεγάλη άνοδο έχει σημειώσει η ίδρυση και λειτουργία κατηχητικών σχολείων όπου διδάσκεται το Κοράνι παρά του ότι αυτά είχαν απαγορευτεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της τουρκικής εφημερίδας σήμερα στην Τουρκία λειτουργούν 10 χιλιάδες 914 κατηχητικά σχολεία όπου φοιτούν 205 χιλιάδες 553 άτομα. Εντύπωση κάνει εδώ η μεγάλη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών που παρακολουθούν τα μουσουλμανικά κατηχητικά σχολεία. Όπως αναφέρετε στα κατηχητικά σχολεία φοιτούν 190 χιλιάδες 727 γυναίκες ενώ ο αριθμός των αντρών πέφτει στις 14 χιλιάδες 826.

Όμως η ξέφρενη αυτή κούρσα περεταίρω ισλαμοποίησης της Τουρκίας έχει αρχίσει και προκαλεί πολλές αντιδράσεις καθώς στην σημερινή Τουρκία κατοικούν περί τα 20-25 εκατομμύρια Αλεβήτες που δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στα τζαμιά. Εκτός όμως από τους Αλεβήτες υπάρχουν πολλά εκατομμύρια Κεμαλικών και δυτικόφιλων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της δυτικής Τουρκίας, που κυριολεκτικά απεχθάνονται κάθε τι που έχει σχέση με το Ισλαμ το οποίο θεωρούν σαν αναχρονιστικό και βάρβαρο.

Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τα εκατομμύρια των κρυπτό-αρμενίων, κρυπτό-ρωμιών και γενικότερα κρυπτοχριστιανών, οι οποίοι υπολογίζονται ακόμα και από Τούρκους ερευνητές ιστορικούς, όπως ο πολύ γνωστός, Yusuf Halaçoğlu, σε πολλά εκατομμύρια και οι οποίοι αντιτίθενται σφοδρά στην μεγαλύτερη ισλαμοποίηση της χώρας.

Όλοι αυτοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την ισλαμοποίηση της Τουρκίας και ιδιαίτερα στις δυτικές επαρχίες έχει αρχίσει και σιγοβράζει ένα οργισμένο κατά του Ερντογάν κλίμα και σε συνδυασμό με την κατάρρευση της οικονομίας κανείς δεν ξέρει πως θα ξεσπάσει.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *