ΡΩΣΙΚΗ PRAVDA : Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΝΕΞΗ ΑΡΜΕΝΙΑΣ – ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

4.92/5 (12)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα πολύ σημαντικό άρθρο της η ρωσική εφημερίδα Pravda, παίρνει σαφή θέση κατά του Αζερμπαϊτζάν κυρίως διότι όπως υποστηρίζει ότι η επιθετικότητα του είναι υπό τουρκική υποκίνηση και αυτό δεν μπορεί άλλο να το ανεχτεί η Ρωσία σε μια περιοχή που είναι καθαρά ρωσικής επιρροής, σαν κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ρωσία, όπως αναφέρει, πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει την Τουρκία στις ρεβενιστικές ιδέες της για τον νεο-Οθωμανικό και τον Παντουρκισμό και να δείξει πως αυτή καθορίζει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο δε Ερντογάν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ρωσική Pravda, αποκαλείται «φίλος» του Πούτιν, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύει τις «αδελφικές» σχέσεις με τη Ρωσία. Η δε τελευταία κίνηση της Τουρκίας να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία, έχει δυσαρεστήσει έντονα την Μόσχα που βλέπει το υποκριτικό παιχνίδι του Τούρκου ηγέτη.

Η Τουρκία μειώνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου τον τελευταίο καιρό σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο με αυτό από το Αζερμπαϊτζάν. Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τουρκίας STAR, το οποίο ανήκει στη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, δεν έχει αγοράσει ήδη ένα βαρέλι πετρελαίου Ουράλια από τη Ρωσία για δύο μήνες, αν και στο παρελθόν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στη χώρα.

Παράλληλα η Ρωσία, όπως υποστηρίζει η ρωσική εφημερίδα, πρέπει να αποτρέψει την ενίσχυση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην περιοχή, εξέλιξη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη Ρωσία.

Δεν λησμονείται ότι ο Ερντογάν απείλησε κάποτε να «ανατινάξει τη Ρωσία» από το εσωτερικό στις ισλαμικές της περιοχές.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *