ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ…

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει γνωστό, (Habertürk), η οριστική και τελική δημιουργία ενός κεντρικού στρατηγείου μυστικών υπηρεσιών με πρωθυπουργική απόφαση. Το κεντρικό αυτό αρχηγείο θα έχει υπό την εποπτεία του τον γενικό συντονισμό όλων των μυστικών υπηρεσιών υπό την αιγίδα της μεγαλύτερης μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ. Το Κέντρο αυτό θα ονομάζεται, «ΜΙΜ», δηλαδή, «Συντονιστικό Κέντρο Πληροφοριών και Επιχειρήσεων», Müşterek İstihbarat ve Operasyon Merkezi.

Το Κέντρο αυτό σε πρώτη φάση θα στελεχώνεται από επίλεκτα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών τα οποία θα έχουν και την ανάλογη πείρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια. Ο σκοπός θα είναι η σε πρώτη φάση ανταλλαγή πληροφοριών και η ανάλυση γεγονότων και της επίδραση στους στις γενικότερες εξελίξεις. Το Κέντρο θα διευθύνεται από το αρχηγό της ΜΙΤ, όπου και θα υπάγεται και όπου θα προωθούνταν όλες οι πληροφορίες για τις διαφορές επιχειρήσεις της μυστικής υπηρεσίας. Στην λειτουργία του θα συμβάλουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Διεύθυνση Ασφάλειας και οι υπηρεσίες Δημοσίας Τάξης.

Η επιδίωξη της δημιουργίας του Κέντρου είναι να μην μένει τίποτα εν κρύπτω από το Κέντρο. Το Κέντρο θα ελέγχει σαν το «μεγάλο μάτι» όλες τις δραστηριότητες όλων των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή της Γενικής Ασφάλειας, του Γενικού Επιτελείου, της Στραρτοχωροφυλακής και του υπουργείου Εξωτερικών. Όλες αυτές οι μυστικές υπηρεσίες θα συντονίζονται από το Κέντρο και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του. Σε πρώτη φάση το Κέντρο θα αποτελείται από 6 διαφορετικούς τομείς και θα επανδρωθεί από 20 στελέχη ειδικευμένα στο τομέα της συγκέντρωσης και αξιοποίησης πληροφοριών. Θα βρίσκεται συνεχώς εν εγρήγορση και θα λειτουργεί αδιαλείπτως όλο το εικοσιτετράωρο, αξιοποιώντας όλο τον πλούτο των ηλεκτρονικών πληροφοριών που θα συρρέουν στο Κέντρο. Θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της συγκέντρωσης πληροφοριών, ενώ ο στόχος θα είναι η όσο το δυνατόν επιτάχυνση στην αξιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων για τους «ειδικούς» σκοπούς του Κέντρου.

Η κύρια αφορμή στην δημιουργία αυτού του Κέντρου ήταν η μεγάλη διασπορά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και η προσπάθεια συγκέντρωσης τους την οποία φαίνεται πως έχει επιτύχει με τον καλύτερο τρόπο ο σημερινός αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fıdan. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορά του Τούρκου δημοσιογράφου, Abdurrahman Şimşek, (Sabah), η πολυδιάσπαση αυτή προκαλούσε πολλά προβλήματα συντονισμού κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών. Με την δημιουργία του Κέντρου, το τρήμα Πληροφοριών Εξωτερικού το τμήμα Πληροφοριών Εσωτερικού άλλα και όλα τα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της υπηρεσίας πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής, υπάγονται πλέον στην προσωπική δικαιοδοσία του Hakan Fıdan ο οποίος θα έχει την δυνατότητα έλεγχου και πρόσβασης.

Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο που συνέβαλλε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του ΜΙΜ, ήταν η προσπάθεια εξάρθρωσης τα τελευταία χρόνια πολλών οργανώσεων που είχαν σκοπό με διάφορες τρομοκρατικές επιχειρήσεις να προκαλέσουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Ερντογάν. Η προοπτική περεταίρω εσωτερικής έντασης με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και τις έντονες αντιδράσεις από διάφορα κέντρα είτε εθνικιστών είτε αριστερών αποκλίσεων, αλλά και η αποσταθεροποίηση του εξωτερικού περιβάλλοντος με άγνωστες τις γενικότερες συνέπειες αυτής της εξέλιξης, συνέβαλλε επίσης στην επιτάχυνση της δημιουργίας του Κέντρου.

Η δημοσιοποίηση της ανάγκης δημιουργίας αυτού του Κέντρου έγινε για πρώτη φορά ευρέως γνωστή στις 11 Μαΐου του 2012, από ένα σχετικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα, από τότε είχε δημιουργηθεί ένας κεντρικός φορέας που θα ένωνε και θα συντόνιζε τις υπηρεσίες πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, της Γενικής Ασφάλειας, της ΜΙΤ, της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών και φυσικά της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής. Η κίνηση αυτή, όπως τονίστηκε, θεωρήθηκε σαν η σημαντικότερη εξέλιξη και μεταρρύθμιση στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και ο νέος φορέας ενδεικτικά χαρακτηρίστηκε σαν «Κεντρική Δεξαμενή Πληροφοριών».

Πέραν όμως της συγκέντρωσης πληροφοριών, ο συντονιστικός αυτός φορέας θα επιδίωκε την με μεγαλύτερη προοπτική επιτυχίας την διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατικών ομάδων και ιδίως του κουρδικού ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ΡΚΚ τελευταία είχαν σημειωθεί τραγικά λάθη. Τα γεγονότα του Uludere, όπου στις 28 Δεκεμβρίου του 2011 είχαν βρει το θάνατο 34 Κούρδοι χωρικοί από βόμβες δυο τουρκικών F16 και τα οποία θεωρηθήκαν σαν μια τραγική αποτυχία της ΜΙΤ να τα προλάβει, ήταν το μεγαλύτερο επιχείρημα για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός συντονιστικού Κέντρου που θα έχει την δυνατότητα να αποφεύγονται τέτοια χοντρά σφάλματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης εσωτερικής έντασης.

Ειδικά, όπως αναφέρθηκε, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ της ΜΙΤ και της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, είχαν σαν αποτέλεσμα οι Κούρδοι πολίτες να θεωρηθούν ότι είναι μαχητές του ΡΚΚ και να χτυπηθούν από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προκαλώντας την μεγάλη οργή του κουρδικού στοιχείου. Για τα γεγονότα αυτά απαγγέλθηκαν έντονες κατηγορίες κατά της ΜΙΤ, ότι δεν είχε σωστές πληροφορίες με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι Κούρδοι πολίτες χωρικοί. Η οργή του κουρδικού στοιχείου σε αυτή την προβοκάτσια εκδηλώθηκε με έντονο τρόπο στις κηδείες των θυμάτων. Οι κηδείες αυτές έγιναν αφορμή για να συγκεντρωθούν περί τις 10.000 Κούρδοι που έκαναν διαδήλωση κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας διανύοντας περί τα 10 χιλιόμετρα πορείας φωνάζοντας έντονα συνθήματα υπέρ του αγώνα των Κούρδων για αυτονομία και της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων της σφαγής. Το επεισόδιο αυτό εξόργισε, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος είχε δώσει εντολή στον αρχηγό γης ΜΙΤ για την δημιουργία αυτού του συντονιστικού οργάνου που θεωρήθηκε ότι θα είναι το «μεγάλο μάτι» της ΜΙΤ.

Στη συνέχεια στις 22 Δεκεμβρίου του 2012 γίνονταν γνωστό ότι το υπό δημιουργία, κέντρο, δηλαδή το «ΜΙΜ», θα στελεχώνονταν από τέσσερεις διευθυντές της Γενικής Ασφάλειας και από άλλους δυο υποδιευθυντές της ενώ στα στελέχη του θα συμπεριλάμβαναν δυο στρατιωτικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό εκείνες τις μέρες, θα γίνονταν η πρώτη προπαρασκευαστική σύσκεψη των βασικών στελεχών του «ΜΙΜ» για να προχωρήσει και τυπικά η ίδρυση του Κέντρου.

Για το ίδιο θέμα, (Aksam), γίνονταν γνωστό ότι με την δημιουργία του νέου αυτού Κέντρου τελείωνε για πάντα η εποχή των στεγανών στις μυστικές υπηρεσίες και των «κρυφών», δηλαδή ανεξέλεγκτων επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ τους. Όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά, με την δημιουργία αυτό του Κέντρου με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, τελείωνε ένας ακήρυχτος πόλεμος είκοσι ετών περίπου μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Σαν πρώτη προτεραιότητα του νέου αυτού Κέντρου θα ήταν η αντιμετώπιση της αυξανομένης τον τελευταίο καιρό δραστηριότητας κάποιων αριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως TİKKO και DHKP-C. Επίσης μεγάλη έμφαση θα δίνονταν στις εξελίξεις του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, όπου είχαν εμπλακεί άμεσα και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και φυσικά η δραστηριότητα του κουρδικού ΡΚΚ

Για το ίδιο θέμα της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της ΜΙΤ μαθαίνουμε, (Zaman), ότι η ΜΙΤ για τις τεχνολογικές της ανάγκες και για την τελειοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης θα συνεργάζονταν στενά με την TÜBİTAK, την τουρκική πολεμική βιομηχανία ειδικευμένη στον τεχνολογικό τομέα. Όπως αναφέρονταν, ο ίδιος ο αρχηγός της MIT, Hakan Fıdan, είχε επισκεφτεί την Γενική Γραμματεία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα. Στη συνάντηση αυτή υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας δέκα ετών μεταξύ της ΜΙΤ, της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας και της TÜBİTAK, για την δημιουργία εργαστηρίου μυστικών υπηρεσιών. (İstihbarat Laboratuvar), που θα έχει σαν αποστολή να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες της ΜΙΤ. Για την δημιουργία αυτού του πρωτότυπου εργαστηρίου, είχε ήδη εγκριθεί ένα κονδύλι 220 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προσυνεννοήσεις για την τελική συμφωνία για την δημιουργία του εργαστηρίου, είχαν αρχίσει. Όπως γίνονταν γνωστό, το εργαστήρι αυτό θα έχει την δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών, ηλεκτρομαγνητικών, οπτικών και ακουστικών συστημάτων, αποκωδικοποιητές κρυπτογραφημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας. Παράλληλα θα έχει την δυνατότητα χρήσης τελειοποιημένων διχτύων παρακολούθησης, εξοπλισμένων με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Οι προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα του εργαστηρίου στα πλαίσια της βελτίωσης των υπηρεσιών της ΜΙΤ, όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά, είναι πολύ μεγάλες και θα ανταποκρίνονταν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της μεγαλύτερη μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

3 Σχόλια

  1. 29 Μαρ. 2019

    […] Για το ίδιο θέμα της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της ΜΙΤ μαθαίνουμε, (Zaman), ότι η ΜΙΤ για τις τεχνολογικές της ανάγκες και για την τελειοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης θα συνεργάζονταν στενά με την TÜBİTAK, την τουρκική πολεμική βιομηχανία ειδικευμένη στον τεχνολογικό τομέα. Όπως αναφέρονταν, ο ίδιος ο αρχηγός της MIT, Hakan Fıdan, είχε επισκεφτεί την Γενική Γραμματεία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα. Στη συνάντηση αυτή υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας δέκα ετών μεταξύ της ΜΙΤ, της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας και της TÜBİTAK, για την δημιουργία εργαστηρίου μυστικών υπηρεσιών. (İstihbarat Laboratuvar), που θα έχει σαν αποστολή να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες της ΜΙΤ. Για την δημιουργία αυτού του πρωτότυπου εργαστηρίου, είχε ήδη εγκριθεί ένα κονδύλι 220 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται στο nikosxeiladakis.gr. […]

  2. 29 Μαρ. 2019

    […] Για το ίδιο θέμα της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της ΜΙΤ μαθαίνουμε, (Zaman), ότι η ΜΙΤ για τις τεχνολογικές της ανάγκες και για την τελειοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης θα συνεργάζονταν στενά με την TÜBİTAK, την τουρκική πολεμική βιομηχανία ειδικευμένη στον τεχνολογικό τομέα. Όπως αναφέρονταν, ο ίδιος ο αρχηγός της MIT, Hakan Fıdan, είχε επισκεφτεί την Γενική Γραμματεία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα. Στη συνάντηση αυτή υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας δέκα ετών μεταξύ της ΜΙΤ, της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας και της TÜBİTAK, για την δημιουργία εργαστηρίου μυστικών υπηρεσιών. (İstihbarat Laboratuvar), που θα έχει σαν αποστολή να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες της ΜΙΤ. Για την δημιουργία αυτού του πρωτότυπου εργαστηρίου, είχε ήδη εγκριθεί ένα κονδύλι 220 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται στο nikosxeiladakis.gr. […]

  3. 29 Μαρ. 2019

    […] Για το ίδιο θέμα της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της ΜΙΤ μαθαίνουμε, (Zaman), ότι η ΜΙΤ για τις τεχνολογικές της ανάγκες και για την τελειοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης θα συνεργάζονταν στενά με την TÜBİTAK, την τουρκική πολεμική βιομηχανία ειδικευμένη στον τεχνολογικό τομέα. Όπως αναφέρονταν, ο ίδιος ο αρχηγός της MIT, Hakan Fıdan, είχε επισκεφτεί την Γενική Γραμματεία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα. Στη συνάντηση αυτή υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας δέκα ετών μεταξύ της ΜΙΤ, της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας και της TÜBİTAK, για την δημιουργία εργαστηρίου μυστικών υπηρεσιών. (İstihbarat Laboratuvar), που θα έχει σαν αποστολή να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες της ΜΙΤ. Για την δημιουργία αυτού του πρωτότυπου εργαστηρίου, είχε ήδη εγκριθεί ένα κονδύλι 220 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται στο nikosxeiladakis.gr. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *