ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ : : «Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ… ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΚΟΣ»!

5/5 (1)

cyprus_denktas_eroglouΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πριν από λίγο καιρό στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Afrika, αλλά και στην τουρκική, Vatan, κυκλοφόρησε μια είδηση η οποία έκανε μεγάλη αίσθηση την Τουρκία και στα κατεχόμενα. Η είδηση αυτή ανέφερε ότι ο γνωστός, ήδη μακαρίτης, Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεκτάς, όπως και ο πολιτικός του διάδοχος, πρώην πρόεδρος των κατεχομένων, ο Ντερβίς Έρογλου, δεν είναι γνήσιοι μουσουλμάνοι και… μάλιστα πολέμησαν την εδραίωση του Ισλάμ στα κατεχόμενα.

Dimosievma Vatan1

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην επίσκεψη που έκανε στα κατεχόμενα ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Beşir Atalay πραγματοποίησε μια σύσκεψη στην τουρκική πρεσβεία στην κατεχομένη Λευκωσία και μάλιστα κεκλισμένων των θυρών, Στη σύσκεψη αυτή καταγγέλθηκε ότι οι Ντεκτάς και Έρογλου δεν είναι μουσουλμάνοι και μάλιστα ότι έχουν ρωμαίικη καταγωγή γι αυτό και παρουσιαστήκαν σαν άθεοι.

Μάλιστα στην ίδια σύσκεψη οι καταγγελίες αυτές στοιχειοθετήθηκαν με τις συμπληρωματικές κατηγορίες ότι ο Ντεκτάς, όπως και ο νυν πρόεδρος των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνο δεν είναι καθαροί μουσουλμάνοι, αλλά με διαφορές ενέργειες τους εμπόδισαν στα κατεχόμενα την λειτουργία των ισλαμικών κατηχητικών σχολείων καθώς και τα ιδρυμάτων ανάγνωσης και αποστήθισης του Κορανίου, που αποτελούν ένα από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στις μουσουλμανικές χώρες. και ουσιαστικά υπήρξαν πολέμιοι του Ισλάμ.

Φυσικά οι κατηγορίες αυτές ξεσήκωσαν θύελλα συζητήσεων τόσο στα κατεχόμενα όπως και στην ίδια την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος ο Έρογλου να προβεί σε δημόσια διάψευση αυτών των κατηγοριών, ενώ και ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να διαψεύσει ότι έχει γίνει τέτοια συζήτηση στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του στην τουρκική πρεσβεία της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν έρθει στην επιφάνεια διάφορα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την τουρκική καταγωγή του Ντεκτάς.

Μάλιστα ο γνωστός αείμνηστος Κύπριος τουρκολόγος, Κώστας Π Κυρρής, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των εξισλαμισμένων Κυπρίων, των γνωστών σαν Λινοβάμβακοι, έχει γράψει ότι ο Ντεκτάς είναι γενίτσαρος και μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν ακόμα την δεκαετία του πενήντα συγγενείς του που δεν είχαν γίνει μουσουλμάνοι και οι οποίοι μιλούσαν τότε μόνο ελληνικά και δεν ήξεραν λέξη τουρκικά. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Ντεκτάς μιλούσε άπταιστα ελληνικά.

Η υπόθεση αυτή της γενιτσαρικής καταγωγής πολλών ηγετικών πρόσωπων της σύγχρονης Τουρκίας, όπως και του ίδιου του Ερντογάν που όπως υποστηρίζεται έχει ελληνοποντιακή καταγωγή, μας θυμίζει αυτό που έλεγαν κάποιοι πρόγονοι μας από την Μικρά Ασία, ότι, «ο Έλληνας που γίνονταν Τούρκος γίνονταν δυο φορές Τούρκος».

Πάντως, στην σημερινή Τουρκία φαίνεται πως γνήσιοι Τούρκοι είναι… λιγάκι δύσκολο να βρεθούν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Πως γινεται να ξερει καποιος οτι τον χωρισαν απο τους γονεις του δια της βιας ή δολοφονιας και να υποστηριζει με παθος τους απαγωγεις-δολοφονους;;;Υπαρχει επιστημονικη εξηγηση;;Η ΕΕ καταδικαζει το παιδομαζωμα ή κανει το παγωνι οπως παντα;;;

  2. Τόσα παιδομαζώματα έγιναν και γιαυτό στα τουρκοσήριαλ βλέπουμε ηθοποιούς με γαλανά ή πράσινα μάτια, ξανθούς ή καστανούς καμία σχέση με τα μογγολικά χαρακτηριστικά των τούρκων…
    Πάντως έχει δίκιο λέγοντας ότι όποιοι γίνονται τούρκοι είναι 2 φορές (αυτό ισχύει και για τους τουρκοσπουδαγμένους) : π.χ. ρεπούση, ξαφά, φίλης και τόσοι άλλοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *