ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΧΕ…«ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ» ΤΗΝ İNSTABUL

5/5 (15)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η προσφώνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με το ιστορικό και πραγματικό όνομα Κωνσταντινούπολη, την βασιλίδας των πόλεων, ήταν άλλο ένα σημείο που είχε στείλει τους Τούρκους στα κάγκελα μαζί με την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Αλλά να μην ξεχνάμε πως πριν από αυτόν ένας άλλος πρόεδρος, ο Μπασάρ Άσαντ της Συρίας, είχε «καταργήσει» την İstanbul για χάριν της Κωνσταντινούπολης, τον Αύγουστο του 2016.

Συγκεκριμένα τότε την έντονη τουρκική οργή είχε προκαλέσει η είδηση ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασέρ Άσαντ, στα σχολικά ιδρύματα που ελέγχει το καθεστώς από την νέα σχολική χρονιά στα βιβλία θα καταργηθεί το όνομα Ιστανμπούλ και θα αντικατασταθεί με το Κωνσταντινούπολη.

Εκτός όμως από την κατάργηση της Ιστανμπούλ, ο Σύριος πρόεδρος προχωρεί στην κατάργηση και του ονόματος Φατίχ για τον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης τον οποίο αποκαλεί απλώς Μεχμέτ τον δεύτερο, ενώ η άλωση της Κωνσταντινούπολης μετονομάζεται σε είσοδο των Οθωμανών στην Πόλη σαν προσωρινό γεγονός.

Για την Οθωμανική αυτοκρατορία χρησιμοποίει τα πιο μελανά χρώματα για να περιγράψει την εποχή της κυριαρχίας της, ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει τους Οθωμανούς Τούρκους σαν ένα από τα χειρότερα ειδή που πέρασαν στην ιστορία και ότι ο λαός του υπέφερε τα πάνδεινα από αυτούς.

Όλα αυτά φυσικά έχουν στείλει την Άγκυρα στα…κάγκελα! Φαίνεται πως ο κ Άσαντ, όπως τώρα και ο κύριος Μπάϊντεν δεν είχαν τύχει να έχει γνωρίσει την… κ Ρεπούση!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
9 ΑΥΓ. 2016

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *