ΠΟΣΟΙ «ΤΟΥΡΚΟΙ» ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…ΤΟΥΡΚΟΙ ;;;

1Kimlik MeselesiΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όταν έγιναν οι  διαδικασίες για την σύνταξη του νέου τουρκικού συντάγματος  τέθηκε και το ερώτημα της ταυτότητας και εκεί οι αρμόδιοι σε μια μεγάλη έρευνα που έγινε είχαν μια πολύ μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη.

Mόνο το 55,8% των κατοίκων της σημερινής Τουρκίας επιθυμεί το νέο τουρκικό σύνταγμα να αναγνωρίζει μόνο την τουρκική ταυτότητα στους πολίτες της χώρας.

Το ποσοστό αυτό βγαίνει από μια εκτεταμένη έρευνα που έκανε στην Τουρκία, το «Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Τουρκίας», TESEV, για να εκφραστούν οι απόψεις των κατοίκων της χώρας σχετικά με τις διεργασίες που έχουν αρχίσει εδώ και μήνες για την σύνταξη του νέου τουρκικού συντάγματος.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, που έχει γίνει σε 29 επαρχίες της Τουρκίας με επιλεγμένο δείγμα από 2.699 άτομα, στην πρώτη ερώτηση που ήταν ποια θα πρέπει να αναγνωρίζετε σαν η εθνική ταυτότητα στο νέο τουρκικό σύνταγμα, μόνο το 55,8% των ερωτηθέντων απάντησε πως η ταυτότητα αυτή θα πρέπει να είναι η τουρκική ταυτότητα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια έρευνα το 35,1% δήλωσε πως στο νέο τουρκικό σύνταγμα θα πρέπει να αναγνωρίζονται μαζί η Τουρκική, Κουρδική , Τσερκέζικη, Αρμενική, Ελληνική, Γεωργιανή και όπια άλλη ταυτότητα μειονότητας ζει στην Τουρκία.

Σίγουρα το σημαντικό αυτό ποσοστό δείχνει πως υπάρχει μια υποβόσκουσα διασπαστική τάση στην καθεστωτική άποψη που πρεσβεύει μόνο την ύπαρξη μια καθαρά τουρκικής εθνικής συνείδησης στην Τουρκία.

Εκτός όμως από τις δυο αυτές απόψεις, υπήρξε και άλλο ένα ποσοστό του 9,1% που διατύπωσε την επιθυμία του να μην αναγνωρίζετε καμία εθνική ταυτότητα στο νέο τουρκικό σύνταγμα. Δηλαδή με λίγα λόγια στην σημερινή Τουρκία να μην…υπάρχει καμία εθνική ταυτότητα.

Ένα άλλο σημείο από την έρευνα του TESEV, που τονίζει αυτή τη κρίση συνείδησης και ταυτότητας στην σημερινή Τουρκία, είναι και αυτό που αφορά την επίσημη μουσουλμανική θρησκεία. Στην ερώτηση για το ποια γνώμη έχουν οι πολίτες για το μάθημα των θρησκευτικών, δηλαδή για το μάθημα του σουνιτικού Ισλάμ όπως αυτό επιβάλλεται από το ισλαμικό καθεστώς, μόνο το 50,1% διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές των τουρκικών σχολείων.

Οι απαντήσεις αυτές προκαλούν πάντα έντονο προβληματισμό στο τουρκικό ισλαμικό καθεστώς που τα τελευταία χρόνια επιδίωξε την άνοδο του θρησκευτικού φρονήματος με την κατακόρυφη αύξηση των κατηχητικών Λυκείων, τα γνωστά σαν «İmam Hatıp», ενώ δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο σουνιτικής ισλαμικής προπαγάνδας μέσω ελεγχόμενων από ισλαμικά ιδρύματα ΜΜΕ.

Το ερώτημα παράμενα αμείλικτο. Ποια είναι η σημερινή Τουρκία ?

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *