ΠΟΣΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ «ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ»;;;

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας επίσημα, 311 ανώτατοι αξιωματικοί, (τα ανεπίσημα νούμερα τους ανεβάζουν πολύ περισσότερους), ανάμεσά τους και εννέα στρατηγοί, διαφεύγουν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η τύχη όλων αυτών αγνοείται και εικάζεται ότι με κάθε μέσο έχουν διαφύγει εδώ και καιρό στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι στην Αίγυπτο του στρατηγού Σίσυ συγκεντρώνονται πολλοί φυγάδες καταδιωκόμενοι από το αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας, καθώς και πολλά στελέχη του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατάφεραν να το σκάσουν.

Σοβαρές υπόνοιες διατυπώνονται από τουρκικά ΜΜΕ ότι σε κέντρο διαφυγόντων στρατιωτικών του τουρκικού πραξικοπήματος μετατρέπεται η Αίγυπτος και ότι εκεί δημιουργείται σταδιακά εστία αντίστασης κατά του Ερντογάν.

Ήδη όπως αναφέρεται, στην Αίγυπτο από το 1990 το ίδρυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε δικτυωθεί με πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κάιρο, όπου φιλοξενούνται και πολλοί τουρκόφωνοι σπουδαστές από την Κεντρική Ασία. Διδάσκεται επίσης η αραβική γλώσσα και ισλαμική θεολογία. Τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα χρηματοδοτούμαι από τις εταιρείες του Cemaat. Εκτός από το Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ υπάρχει έντονη παρουσία των ιδρυμάτων του Γκιουλέν.

Παράλληλα στο Κάιρο εκδίδεται μια επιθεώρηση με την ονομασία «Hıra Dergısı» που προβάλλει τις απόψεις και την διδασκαλία του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όλα αυτά όπως είναι επόμενο είναι άλλη μι αίτια για τις πολύ κακές σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *