ΠΟΝΟΣ, ΔΑΚΡΥΑ, ΟΡΓΗ, ΑΛΛΑ…

5/5 (4)

Ενώ τα δάκρυα, ο πόνος και η οργή είναι ατέλειωτα από την πρόσφατη καταστροφή, ας ακούσουμε κάποιο Όσιο που έζησε στην εποχή μας και πολλοί τον γνώρισαν προσωπικά, τι μας λέει για μια φωτιά στο Άγιο Όρος και…για τον όρο Θεομηνία!

– Γέροντα, όταν συμβαίνει λ.χ. μία θεομηνία και είναι ακροχολία Θεού, αν προσευχηθούν οι δίκαιοι, δεν εισακούονται;

– Ξέρεις τί γίνεται; Δεν είναι ότι έχει μετάνοια ο κόσμος, όποτε εισακούονται από τον Θεό οι δίκαιοι. Άλλο είναι όταν παροργίζουμε τον Θεό και το αναγνωρίζουμε, τότε λυπάται ο Θεός και μας βοηθάει. Αλλά, όταν δεν αναγνωρίζει κανείς ότι παροργίζει τον Θεό και συνεχίζει το τυπικό του, τότε πώς να ακούσει ο Θεός τις προσευχές των δικαίων;

Γι’ αυτό, αν γίνει κάποιο αμάρτημα από πνευματικούς ανθρώπους, είναι βαρύ. Οι κοσμικοί έχουν ελαφρυντικά.
Φέτος τον Δεκαπενταύγουστο που επίασε φωτιά στο Άγιον Όρος, ήταν κάτι φοβερό! Έφθασαν όλοι οι ειδικοί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Όλοι παρακολουθούσαν την φωτιά. Και μερικοί έλεγαν: «Γιατί η Μητρόθεος δεν την σβήνει;».

Φθάνουμε σε σημείο να βλασφημούμε το όνομα του Θεού. Μετά από έξι ημέρες επίασε πάλι φωτιά σε άλλο σημείο, αλλά επίασε βροχή και την έσβησε παραχρήμα. Δεν καταλαβαίνουν, πώς αυτή η φωτιά έσβησε και η άλλη δεν έσβηνε;

Ορισμένοι, χωρίς να γνωρίζουν τους πνευματικούς νόμους που λειτουργούν, προσεύχονται με πόνο, αλλά δεν εισακούονται, επειδή είναι πια θυμός Θεού. Ορισμένοι πάλι δεν προσεύχονται, δεν κάνουν ούτε ένα κομποσχοίνι, διατί συμφωνούν με την δικαία μήνις του Θεού, που σκοπό έχη να συνετίση τους ανθρώπους.

Ο Θεός να φωτίσει περισσότερο εμάς τους μοναχούς, διότι οι περισσότεροι είμαστε μωρές παρθένες και τα λυχνάρια μας έχουν νερό με λίγο λάδι στο άφτρα. Οι κοσμικοί περιμένουν από εμάς να τους φωτίσουμε τον δρόμο, για να μη σκοντάφτουν!

Να παρακαλούμε να στρόβιλος ο Θεός μετάνοια στον κόσμο, για να αποφύγουμε την δικαία μήνις του Θεού. Η μέλλουσα χόλος του Θεού δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθει διαφορετικά παρά μόνο με μετάνοια και τήρηση των εντολών Του.

Διαβάζουμε στο βιβλίο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου «ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ για τον σύγχρονο άνθρωπο» Κεφ. 6:

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Συναφή Άρθρα

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *