ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όπως φαίνεται η πορεία του Ερντογάν προς τις πολύ κρίσιμες εκλογές του ερχόμενου έτους, δημοτικές και προεδρικές, δεν θα είναι καθόλου εύκολη και το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για τις πιθανές απρόβλεπτες αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου.

Το πόσο θολή είναι η εσωτερική κατάσταση με τις καθημερινές διώξεις και φυλακίσεις χιλιάδων ατόμων, το δείχνει μια μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε αυτές τις μέρες από την εφημερίδα Yeni Çağ, που κατέγραψε την πτώση της δύναμης του Ερντογάν παρά τις καθημερινές εθνικιστικές του κορώνες σε πλήθη οπαδών του.

Έτσι στην ερώτηση αν γίνονταν αύριο εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, μόνο το 39,6% δήλωσε το ΑΚΡ του Ερντογάν. Το 22,2% το Λαϊκό κόμμα CHP της αντιπολίτευσης, το 16,9% το νέο κόμμα İYİ της Μεράλ Ακσενέρ, που όπως φαίνεται θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ,το 12,2% το φιλοκουρδικό HDP και μόνο το 5,8% τους εθνικιστές MHP που συνασπίστηκαν με τον Ερντογάν.

Ενδιαφέρων έχει η ερώτηση ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο, όπου ο Ερντογλάν παίρνει μόνο το 30%, το πιο χαμηλό ποσοστό μέχρι σήμερα, η Μεράλ Ακσενέρ που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του, το 19,1% ,ο υποψήφιος του CHP το 17,1% και ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού HDP το 12,4%.

Αν και υπολείπονται πολλοί μήνες μέχρι τις εκλογές, το τοπίο παρουσιάζεται πολύ θολό με απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΧΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *