ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΡΑΝ – ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

1439752159417Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σχέδιο με την σύμπραξη των Κούρδων Τουρκίας και Συρίας, μαζί με το Ιράν, για την άμεση και έμπρακτη αντιμετώπιση της νεοοθωμανικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο κατηγορούν ότι βάζει φωτιά στην περιοχή, έγινε γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η σύμπραξη αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου τουρκικού τύπου, έχει άμεσες συνέπειες στην ίδια την συνοχή και ύπαρξη της Τουρκίας όπως είναι σήμερα.

Το σχέδιο αυτό αποκαλύφτηκε από τον Ahmed Kasım, εκπρόσωπο ενός μικρού κουρδικού κόμματος της Συρίας, του PDPK-S, σε δηλώσεις που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι το Ιράν συνεργάζεται ήδη με το PKK και στον συριακό του κλάδο, το PYD, που πολεμά εναντίον των Τζιχαντιστών οι οποίοι στηρίζονται από την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις αυτές του Ahmed Kasım έχουν ήδη πάρει έκταση στον τουρκικό τύπο, όπου επισημαίνεται ότι η συμμαχία αυτή Κούρδων και Ιράν είναι αυτή την περίοδο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ίδια τη ακεραιότητα της Τουρκίας καθώς οι ένοπλες επιθέσεις του ΡΚΚ αυξάνονται καθημερινά και οι Τούρκοι θρηνούν συνεχώς θύματα μεταξύ των στρατιωτικών τους.

Όπως αναφέρεται, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ήδη συμφωνήσει και με τον καθεστώς Άσαντ που έχει αποδεχτεί την αυτονομία τους, σε κοινό μέτωπο κατά των Τζιχαντιστών και σε αυτό οφείλονται οι τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού κατά των ξενόφερτων εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Γεγονός είναι πως η στάση της Τεχεράνης έχει ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα, γιατί έχουν πληθύνει τελευταία οι εχθρικές κινήσεις του Ιράν εναντίον του Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν άμεσα σαν υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, με σοβαρές συνέπειες για την γενικότερη ειρήνη της Μέσης Ανατολής. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Άγκυρα μιλούν για φανερή πλέον υποστήριξη του Ιράν στους Κούρδους που δραστηριοποιούντα στο εσωτερικό της Τουρκίας χτυπώντας διαφόρους στρατιωτικούς στόχους με μεγάλη επιτυχία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. 19 Αυγ. 2015

    […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

  2. 20 Αυγ. 2015

    […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *