ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΝΑ…«ΡΙΞΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την διαφορετική αντιμετώπιση της Αιγύπτου από την Ελλάδα σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για ΑΟΖ, κάνει η τουρκική επιθεώρηση Aydınlık, εκφράζοντας όπως αναφέρει τις απόψεις του Ερντογάν, ενώ αποκαλύπτει πως παρασκηνιακά από τις 13 Ιουλίου δεν σταμάτησαν (;;;) όπως υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαούσογλου, οι συνομιλίες των δυο χωρών.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο είναι πολύ διαφορετικές από τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας καθώς η Τουρκία έχει πολύ παραδοσιακούς φιλικούς δεσμούς με τον αιγυπτιακό λαό, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών έχουν συνεργαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται, η Τουρκία έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Αίγυπτο για την σύναψη άλλης συμφωνείς μεταξύ των δυο χωρών για την ΑΟΖ.

Στο δημοσίευμα φαίνεται ότι γίνεται μια φανερή προσπάθεια προσέγγισης με την Αίγυπτο με σκοπό να διαρραγούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα. Όμως δεν γίνεται σκόπιμα καμία νύξη για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτιου, αδελφό κόμμα με το κόμμα του Ερντογάν τους οποίους ανέτρεψε με αιματηρό τρόπο ο στρατηγός Σίσι, σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου και άσπονδος εχθρός του Ερντογάν, ο οποίος τον έχει αποκαλέσει επανειλημμένα σαν στυγνό δικτάτορα.

Για τον λόγο αυτό η προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικού ρήγματος στο αιγυπτιακό καθεστώς με στόχο την επιθυμητή προσέγγιση Τουρκίας Αιγύπτιου, δεν φαίνεται παρά τις επιθυμίες της Άγκυρας καθόλου δυνατή τουλάχιστον προς το παρών.

Παράλληλα η πρόσφατη συμφωνία προσέγγισης Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ, με την στήριξη Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας που έχει εξοργίσει την Άγκυρα, δημιουργεί ένα άκρως εχθρικό συνασπισμό κατά της Τουρκιάς στην Μέση Ανατολή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *