Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟΥ «DEFENDER EUROPE» ΕΡΧΕΤΑΙ

4/5 (5)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Δεν παραλύονται όλα στην Ευρώπη από το κλείδωμα κατά του Covid: στην πραγματικότητα, η τεράστια ετήσια άσκηση του στρατού των ΗΠΑ, Defender-Europe, η οποία μέχρι τον Ιούνιο κινητοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή επικράτεια, και πέρα από αυτό, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες με χιλιάδες άρματα μάχης και άλλα μέσα, έχει τεθεί σε κίνηση. Το Defender-Europe 21 όχι μόνο επαναλαμβάνει το πρόγραμμα 2020, που αλλάζει μέγεθος λόγω του Covid, αλλά το ενισχύει.

Γιατί ο “Europe Defender” προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Οι 30 Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (Luigi Di Maio για την Ιταλία), οι οποίοι συγκεντρώθηκαν φυσικά στις Βρυξέλλες στις 23-24 Μαρτίου, εξήγησαν: «Η Ρωσία, με την επιθετική της συμπεριφορά υπονομεύει και αποσταθεροποιεί τους γείτονές της, και προσπαθεί να παρέμβει στην περιοχή των Βαλκανίων». Ένα σενάριο που κατασκευάστηκε με την τεχνική ανατροπής της πραγματικότητας: για παράδειγμα, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου το ΝΑΤΟ «παρενέβη» το 1999 ρίχνοντας, με 1.100 αεροσκάφη, 23.000 βόμβες και πυραύλους στη Γιουγκοσλαβία.

Αντιμέτωποι με την κραυγή των Συμμάχων για βοήθεια, ο Στρατός των ΗΠΑ έρχεται να «υπερασπιστεί την Ευρώπη». Το Defender-Europe 21, υπό τη διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ και της Αφρικής, κινητοποιεί 28.000 στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 25 συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ: θα διεξάγει επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές κατάρτισης σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων πυρκαγιάς και πυραύλων. Θα συμμετάσχουν επίσης η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, άρχισε η μεταφορά χιλιάδων στρατιωτών και 1.200 θωρακισμένων οχημάτων και άλλου βαρύ εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη. Προσγειώνονται σε 13 αεροδρόμια και 4 ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Τον Απρίλιο, περισσότερα από 1.000 κομμάτια βαρέου εξοπλισμού θα μεταφερθούν από τρεις προεπιλεγμένες αποθήκες του Στρατού των ΗΠΑ – στην Ιταλία (πιθανώς το Camp Darby), τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες – σε διάφορους χώρους εκπαίδευσης στην Ευρώπη, θα μεταφερθούν με φορτηγά, τρένα, και πλοία. Τον Μάιο, τέσσερις μεγάλες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Σε ένα από τα πολεμικά παιχνίδια, περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες από 11 χώρες θα εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη για ασκήσεις πυρκαγιάς.

Ενώ οι Ιταλοί και Ευρωπαίοι πολίτες θα εξακολουθούν να απαγορεύονται να κυκλοφορούν ελεύθερα για λόγους «ασφάλειας», αυτή η απαγόρευση δεν ισχύει για χιλιάδες στρατιώτες που θα μετακινούνται ελεύθερα από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη. Θα έχουν το «Covid διαβατήριο», που δεν παρέχεται από την ΕΕ αλλά από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος εγγυάται ότι υπόκεινται σε «αυστηρά μέτρα πρόληψης και μετριασμού των Covid».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έρχονται μόνο για «υπεράσπιση της Ευρώπης». Η μεγάλη άσκηση – εξήγησε ο στρατός των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική στη δήλωσή του – «αποδεικνύει την ικανότητά μας να υπηρετούμε ως στρατηγικός εταίρος ασφάλειας στα δυτικά Βαλκάνια και τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, διατηρώντας παράλληλα τις ικανότητές μας στη βόρεια Ευρώπη, τον Καύκασο, την Ουκρανία και την Αφρική Για το λόγο αυτό, το Defender-Europe 21 «χρησιμοποιεί βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική».

Ο γενναιόδωρος «Υπερασπιστής» δεν ξεχνά την Αφρική. Τον Ιούνιο, και πάλι στο πλαίσιο του Defender-Europe 21, θα «υπερασπιστεί» την Τυνησία, το Μαρόκο και τη Σενεγάλη με μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση από τη Βόρεια Αφρική έως τη Δυτική Αφρική, από τη Μεσόγειο έως τον Ατλαντικό. Θα διευθύνεται από τον αμερικανικό στρατό μέσω της Task Force της Νότιας Ευρώπης με έδρα το Vicenza (Βόρεια Ιταλία). Η επίσημη δήλωση εξηγεί: «Η άσκηση του αφρικανικού λιονταριού έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση κακοήθους δραστηριότητας στη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη και για την υπεράσπιση του θεάτρου από εχθρικές στρατιωτικές επιθέσεις». Δεν προσδιορίζει ποιοι είναι οι «κακοποιοί», αλλά η αναφορά στη Ρωσία και την Κίνα είναι προφανής.

Ο «Υπερασπιστής της Ευρώπης» δεν περνά εδώ. Το Στρατιωτικό Στρατό των ΗΠΑ συμμετέχει στο Defender-Europe 21. Το V Corps, αφού επανενεργοποιήθηκε στο Fort Knox (Κεντάκι), έχει ιδρύσει τα προηγμένα του γραφεία στο Πόζναν (Πολωνία), από όπου θα διοικεί επιχειρήσεις κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Οι νέες δυνάμεις ασφαλείας βοηθούν τις ταξιαρχίες, τις ειδικές μονάδες του αμερικανικού στρατού που εκπαιδεύουν και καθοδηγούν τις δυνάμεις των χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ (όπως η Ουκρανία και η Γεωργία) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στην άσκηση.

Ακόμα κι αν δεν είναι γνωστό πόσο θα κοστίσει το Defender-Europe 21, εμείς οι πολίτες των συμμετεχόντων χωρών γνωρίζουμε ότι θα πληρώσουμε το κόστος με τα δημόσια χρήματά μας, ενώ οι πόροι μας για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης είναι λιγοστοί. Οι ιταλικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν φέτος στα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 75 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Ωστόσο, η Ιταλία έχει την ικανοποίηση να συμμετέχει στο Defender-Europe 21 όχι μόνο με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις αλλά και ως χώρα υποδοχής. Ως εκ τούτου, θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει την τελική άσκηση της Διοίκησης των ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή του Στρατού των ΗΠΑ του Στρατού από το Fort Knox.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *