Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ… «ΑΝΑΨΕΙ» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

4.91/5 (22)

say1_CKD_HAYIR_SISLIΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το μεγάλο όνειρο του Ταιγίπ Ερντογάν να γίνει σουλτάνος στην θέση των σουλτάνων και Ατατούρκ στην θέση του Κεμάλ Ατατούρκ με την συνταγματική μεταρρύθμιση, απομακρύνεται όλο και περισσότερο με όλες τις «παρενέργειες» αυτής της εξέλιξης, που μπορεί να μας αφορούν άμεσα.

S1_HAYIR_CAN_EROK

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το πολύ κρίσιμο δημοψήφισμα στις 9 Απριλίου δείχνουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει το 50% και να εγκριθεί από τον τουρκικό λαό, προσφέροντας του τέτοιες εξουσίες που ούτε δικτάτορες δεν τις έχουν.

Εναντίον το έχει συνασπιστεί ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο, που μετά το πραξικόπημα και τις συνεχείς διώξεις και συλλήψεις έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα εναντίον του είναι το Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP, τι φιλοκουρδικό κόμμα HDP, ενώ μεγάλο μέρος του εθνικιστικού κόμματος MHP με αρχηγό την πρώην πρόεδρος της βουλής, Μεράλ Ακσενέρ, που δηλώνει ότι αρχίζει εκστρατεία υπέρ του όχι, (HAYIR), στο δημοψήφισμα. Παράλληλα κάποια μικρά κόμματα όπως το ισλαμικό Saadet και το ακροδεξιό BBP, μάλλον συγκλίνουν υπέρ του όχι. Στην ίδια γραμμή το ευρύ φάσμα των κεμαλικών, των φιλοευρωπαϊστών που βλέπουν την διολίσθηση στην δικτατορία, οι Αλεβίτες και όλοι όσοι έχουν εκδιωχτεί από τις κρατικές υπηρεσίες σαν συνωμότες του Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οποίοι υπολογίζονται στους 100.000, που μαζί με τις οικογένειες τους αυξάνουν τον αριθμό των αρνητικών ψήφων.

Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει τον ίδιο τον Ερντογάν και γι αυτό αποφάσισε να αρχίσει ο ίδιος από τις 10 Φεβρουαρίου μια μακρά περιοδεία στις πλατείες των μεγάλων πόλεων σε εκστρατεία υπέρ του ναι.

Το μεγάλο πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι ένας ηγέτης όπως ο Ερντογάν πολύ δύσκολα θα το βάλει κάτω και θα δεχτεί μια ήττα για αυτό και ένα ενδεχόμενο για θερμή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο για να ξεπεράσει την πιθανή του ήττα είναι πολύ μεγάλο. Ο Ερντογάν δεν θα παραδώσει ποτέ έτσι την εξουσία του και γι αυτό είναι ικανός για όλα.

Έτσι δικαιολογείται και η τελευταία προκλητικότατη στάση της Τουρκίας που οφείλεται όχι τόσο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, καθώς στην Γερμανία βρίσκονται άλλοι 40 χωρίς να…εκφράζεται εκεί καμία τουρκική απειλή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *