Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΩΡΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ…ΣΕΛΗΝΗ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δεν έχουν τέλος τα νεοοθωμανικά όνειρα του Ερντογάν και τώρα όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu ajansı, έχει βάλει σκοπό να κατακτήσει την Σελήνη και να καρφώσει την τουρκική σημαία στο έδαφος της το 2023, στην επέτειο των 100 χρονών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίαςö το 1923.

Συγκεκριμένα δήλωσε : «Η Τουρκία θα πατήσει τη Σελήνη το 2023″ Εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια από τον «σουλτάνο» για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας», αλλά και για τη συνέχεια, καθώς επιδιώκει να κάνει τη χώρα του υπολογίσιμη δύναμη και στο διάστημα.

Όπως υποστηρίζει Με τον τρόπο αυτό, «θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη των δικών μας συστημάτων και εφαρμογών πλοήγησης στους τομείς της άμυνας, της γεωργίας, της πολεοδομικής συγκρότησης και των αυτόνομων (χωρίς οδηγούς) οχημάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέροντας ακόμη την μετεωρολογία και την αστρονομία ως τομείς στους οποίους επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει η Τουρκία.

Ο Ερντογάν έκανε, μάλιστα, λόγο και για την εγκατάσταση ενός διαστημικού σταθμού-παρατηρητηρίου, ενδεχομένως με δυνατότητα ανθρώπινης παρουσίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ενός εγχώριου δορυφόρου νέας γενιάς – του IMECE – οι δοκιμές του οποίου θα ξεκινήσουν σύντομα. στόχους τους, καθοδηγούμενα από συντεταγμένες που δίνουν οι δορυφόροι.

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Διαστημική Υπηρεσία της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα, το 2018, ενώ είναι σε απευθείας συντονισμό με τα υπουργεία Άμυνας, Τεχνολογίας και Μεταφορών – και φυσικά, με το προεδρικό μέγαρο. Φέρεται, επίσης, να διεξάγει διαπραγματεύσεις για μια στρατηγική συμφωνία τόσο με τη Ρωσία (η οποία διαθέτει πρωτοπόρα διαστημική τεχνολογία) όσο και με την Space X του Έλον Μασκ, ο οποίος μοιάζει να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον «σουλτάνο».

Τελικά ας πάει στη Σελήνη εκεί μήπως και απαλλαχτούμε από την αλαζονεία του.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *