Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ…ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

5/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Στις 3 Δεκεμβρίου γίνονταν γνωστό και με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, YeniŞafak, πως ένας χαρακτηριστικός θεσμός με έντονο το ισλαμικό θρησκευτικό στοιχείο που είχε καταργηθεί μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δηλαδή πριν 46 χρόνια, (σημειωτέον ότι τότε για πρώτη φορά είχε αντικατασταθεί από τον Κεμαλικό Ετσεβίτ ο όρος Allah, δηλαδή ο Θεός, με τον όρο Tanrı, που είναι τουρκομανικής προέλευσης), επανέρχεται στο τουρκικό στράτευμα ενδεικτικό της μεγάλης στροφής στις τουρκικές ένοπλες δυναμεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται ο αξιωματικός αυτός θα έχει υπό την εποπτεία του την εφαρμογή των ισλαμικών προτύπων στο στράτευμα, τον καθορισμό ωρών προσευχής και των άλλων τελετών του Ισλάμ μέσα στις στρατιωτικές μονάδες.

Εντωμεταξύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους κεμαλικούς κοσμικούς φιλοευρωπαϊκούς κύκλους η είδηση ότι στις καθιερωμένες προσευχές στις ένοπλες δυνάμεις επίσημα πλέον η τουρκική λέξη Tanrı και που είχε καθιερωθεί από τον Ετσεβίτ, (όπως αναφέραμε παραπάνω από το 1974) στα πλαίσια της τουρκοποίησης της γλώσσας, (για πρώτη φορά είχε πει ο Ετσεβίτ είχε ζητήσει την ευλογία του Tanrı όταν ανήγγειλε την εισβολή στην Κύπρο το 1974), και της αποδέσμευσης της από τον αραβικό ισλαμισμό, αντικαθίσταται επίσημα από την λέξη Allah. Το γεγονός. αυτό μεγίστης συμβολικής σημασία θεωρείται σαν ένα ακόμα βήμα για την περεταίρω ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα με εντολή του υπουργού Άμυνας, η μέχρι σήμερα εκφώνηση της προσευχής : «Tanrımıza hamdolsun», αντικαθίσταται με επίσημο τρόπο με την προσευχή, «Allahımıza hamdolsun». (Ευχαριστώ τον Θεό μας).

Η δη ο νέος τύπος προσευχής με έγγραφη εντολή του υπουργού Άμυνας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα πριν από τέσσερις μήνες από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε επίσημη επίσκεψη του σε συνοριακό φυλάκιο στην επαρχία του Γκαζίαντέπ, στην περιοχή Köprübatı.

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ, θέλοντας να δείξει την προσήλωση σου στην αλλαγή των συμβόλων στον στρατό και στη περαιτέρω ισλαμοποίηση του, ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει με την συνδρομή της οικογένεια του την οικοδόμηση ενός τζαμιού στην πόλη της Καισάρειας..

Σημειωτέον ότι όλα αυτά πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούνταν σαν αιτία άμεσης επέμβασης του στρατού εν ειδή πραξικοπήματος και προσαγωγής του Ερντογάν στα δικαστήρια, με βαριές κατηγορίες εναντίον του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατουρκ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *