ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ… ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ NURÇULAR !!!

4.67/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα μεγάλο μυστήριο με τον ιδρυτή του ισλαμικού τάγματος Nurçular της Τουρκίας και ο οποίος διετέλεσε και πνευματικός δάσκαλος του Φετουλάχ Γκιουλέν, προσπάθησε να ερευνήσει ο Τούρκος δημοσιογράφος ερευνητής, Yusuf Karaca.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή του Karaca, o ιδρυτής και πρώτος αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα τουρκικά ισλαμικά τάγματα, ο Said-i Nursi, ο οποίος ήταν και ο δάσκαλος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ήταν…. Χριστιανός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Τούρκος ερευνητής, ο Said-i Nursi είχε τακτικές επαφές με χριστιανούς με τους οποίους είχε εκδηλώσει τις κοινές τους πεποιθήσεις. Μάλιστα είχε αλληλογραφία με Papa XII. Pius, με τον οποίο αντάλλαζε απόψεις για τον τότε κίνδυνο της άθεης Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που είχαν παρακολουθήσει τότε κύκλοι του ΝΑΤΟ.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο που συνηγορεί σε αυτές τις απόψεις για την ταυτότητα του, είναι ότι ο Sait Nursi όπως και ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν πήγαν ποτέ να προσκυνήσουν στην Μέκκα, παρά του ότι η Hacca, δηλαδή το προσκύνημα στην Μέκκα, είναι ένας από τους 5 απαραίτητους όρους πίστεως για ένα μουσουλμάνο.

Το περίεργο επίσης, όπως αναφέρει ο Τούρκος μελετητής, είναι ότι σήμερα παρά του ότι ο Sait Nursi είναι από τους ιδρυτές ενός από τα μεγαλύτερα τουρκικά μουσουλμανικά τάγματα, των Nurçular, που είναι το πατρικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν είναι καθορισμένο που υπάρχει το μνήμα του, όπως υπάρχουν για άλλους ιδρυτές ταγμάτων, όπως των Σουλεϊμαντζιλάρ, που είναι και τόποι προσκυνήματος.

Η πιθανή κρυφή χριστιανική ταυτότητα του Sait Nursi, όπως και του Γκιουλέν, εξηγεί ίσως γιατί οι Αμερικανοί είχαν πάντα υπό την προστασία τους τον Φετουλάχ Γκιουλέν καθώς τον προόριζαν να δημιουργήσει ένα διαφορετικό Ισλάμ, πολύ διαφορετικό από τα εξτρεμιστικό και άκρως επεκτατικό του Ταιγίπ Ερντογάν. Γι αυτό και τον στήριξαν να δημιουργήσει ένα τεράστιο εκπαιδευτικό ιεραποστολικό δίχτυο στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *