Ο «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΔΕΧΤΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ;;; (βίντεο)

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το μοντέλο της Ρωσίας φαίνεται πως θα εφαρμοστεί και στην Τουρκία και όπως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν, διατέλεσε πρώτα αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας KGB και στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην ρωσική προεδρία, έτσι και στην Τουρκία ο αρχηγός της γνωστής τουρκικής μυστικής υπηρεσίας της ΜΙΤ, ο Χακάν Φιντάν, προορίζεται όπως αναφέρεται σαν ο πιο κατάλληλος που θα διαδεχτεί τον Ερντογάν στην τουρκική προεδρία : «Erdoğan’dan sonra Başkan olacak isim «Hakan Fidan» (mı?) Gizemli hayatı»

Ο Hakan Fıdan, ανέλαβε τον Μάιο του 2010 τα καθήκοντα του. Ο διορισμός του στην αρχηγεία της ΜΙΤ φάνηκε από την αρχή ότι θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη στροφή της Τουρκίας κατά του Ισραήλ. Εκείνο που κυριολεχτικά εξ’ αρχής εξόργισε το Ισραήλ κατά της Τουρκίας ήταν η αποκάλυψη ότι η Τουρκία παρέδωσε Ισραηλινούς κατασκόπους στο Ιράν (τον Μάιο του 2010). Κάποια χαρακτηριστικά τουρκικά δημοσιεύματα έδειχναν το κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τον Fıdan, όπως, (μερικά από αυτά), της Sabah, στις 18/10/2011 με τον τίτλο, «Hakan Fıdan ölüm tehditi», δηλαδή «Θανατική απειλή στον Hakan Fıdan», της Yeni Şafak, στις 18/10/2011 με τον τίτλο, «Hakan Fıdan psikolojik harekat», δηλαδή, «Ψυχολογική επιχείρηση κατά του Hakan Fıdan » και της Aksam, στις 19/10 με τον τίτλο, «Hakan Fıdan neden hedefte ?», δηλαδή, «Γιατί είναι στο στόχαστρο ο Hakan Fıdan ;». Ο Fıdan κατηγορήθηκε για την σύλληψη πολιτών με τη κατηγορία ότι στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, İğdir, Van, Konya, και Osmaniye, είχαν διαπράξει κατασκοπία σε βάρος του Ιράν και υπέρ του Ισραήλ. Δηλαδή είχε έντονη αντί ισραηλινή δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο, γεγονός που είχε εξοργίσει τους Ισραηλινούς.

Σε δυο σημαντικά τουρκικά δημοσιεύματα της τουρκικής Zaman, στις 20 Οκτωβρίου 2013, και της εφημερίδας Cumhürriyet, στις 21 Οκτωβρίου 2013 γίνονταν πολιτική ανάλυση της μεγάλης κόντρας μεταξύ της ΜΙΤ και της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας. Σαν κύριο αίτιο οι δυο τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν την προβολή μιας ανεξάρτητης τουρκικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή και την διεκδίκηση από μέρους των Ερντογάν-Fıdan κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αγνοώντας προκλητικά της αμερικανικές και ισραηλινές θύσεις σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις δυο αυτές χώρες οι οποίες μέχρι προ τινός ήταν οι κύριοι σύμμαχοι της Τουρκίας στην περιοχή. Το πιο ενδιαφέρων ήταν το άρθρο του αρθρογράφου της Cumhürriyet, Utku Çakırözer, ο οποίος έκανε μια μεγάλη ανάλυση σχετικά με την κατάσταση του Ισραήλ. Στο άρθρο αυτό τονίζονταν πως το Ισραήλ μετά τα τελευταία γεγονότα με τις αλλαγές στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, αλλά και με τον εμφύλιο της Συρίας με την οποία επέκειτο κάποια προσέγγιση Συρίας και Ισραήλ, (γεγονός που αν γίνονταν θα ακύρωνε και τον εμφύλιο της Συρίας αλλά και θα απομόνωνε ακόμα περισσότερο την Τουρκία γιατί η Συρία ελεύθερη πλέον από το πρόβλημα με το Ισραήλ θα στρέφονταν κατά της Τουρκίας για την περιοχή του Χατάυ που κατέχει σύμφωνα με την Δαμασκό παράνομα η Τουρκία), έφεραν το Ισραήλ σε μεγάλη απομόνωση.

Η ένταση μεταξύ MIT και ΜΟΣΣΑΔ απασχόλησε έντονα και τις ΗΠΑ. Η άνοδος του επικεφαλής της ΜΙΤ στο προσκήνιο συνοδεύτηκε από μια αξιοσημείωτη άμβλυνση της αμερικανικής επιρροής στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αμφότεροι ο κ. Fidan και ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, χρησιμοποίησαν τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης για να διευρύνουν την περιφερειακή ηγεμονία της Τουρκίας. Παράλληλα επισημαίνονταν ότι ο Fidan προκάλεσε ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση όταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών γνωστοποίησε στο Ιράν εμπιστευτικές πληροφορίες που είχε συλλέξει για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αλλά για το κλίμα που δημιουργήθηκε αξίζει να δούμε το πρωτοσέλιδο της Washington Post, στις 10 Οκτωβρίου 2013, που αναφέρονταν σε εκτενή ανταπόκριση των Adam Entous και Joe Parkinson με τίτλο, «Turkey’s Spymaster Plots Own Course on Syria». Το πρωτοσέλιδο αναφέρονταν στον επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, (ΜΙΤ), Hakan Fikan, στις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις της ΜΙΤ με αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καθεστώτος Assad. Όπως υποστήριξαν, ο Hakan Fidan είναι ο υπ’ αριθμόν 2 σημαντικότερος αξιωματούχος στη χώρα, μετά τον Εrdogan, καθώς θεωρείται πολύ ισχυρότερος από οποιονδήποτε υπουργό και πολύ πιο ισχυρός από τον τότε πρόεδρο Abdullah Gul. Μάλιστα, η άνοδος του Fidan στο πλευρό του κ. Erdogan αντιμετωπίζεται με το δέοντα προβληματισμό από Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, λόγω του ρόλου του στη διαμόρφωση της στρατηγικής για το Ιράν, καθώς σύμφωνα με ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο έχει καταστεί πλέον σαφές στο Ισραήλ, ότι ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ τουλάχιστον «δεν είναι εχθρός του Ιράν».
.
Η κατά μέτωπο σύγκρουση του με το Δυχτιο του Φετουλάχ Γκιουλέν άρχισε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 2012 όταν αποκαλύφτηκε από τον τύπο ότι η ΜΙΤ φακέλωνε τα στελέχη του Κινήματος για αντικυβερνητική δράση. Τότε κατηγορήθηκε δημόσια από το Κίνημα ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fıdan, ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του Ερντογάν, ότι πρωτοστατούσε στο φακέλωμα γεγονός που προκάλεσε την έντονη οργή του Κινήματος εναντίον του.
Από τότε ουσιαστικά πρωτοστατεί στις επιχειρήσεις διώξεων και συλλήψεων μελών του Διχτύου σε όλη την Τουρκία

Σήμερα ήδη ο Hakan Fıdan λειτουργεί σαν ένας άτυπος πρωθυπουργός και κάθε εβδομάδα συναντάται κεκλισμένων των θυρών με τον Ερντογάν σε άκρως όπως έχουν χαρακτηριστεί, μυστικές επαφές.

Το εγγύς μέλλον θα δείξει.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *