Ο ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ «ΦΩΤΙΑ»

ERDOGAN ISISΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε στην περιοχή των Τουρκομάνων της Συρίας, οι οποίοι έχουν εξοπλιστεί από την Τουρκία και πολεμούν κατά του καθεστώτος Άσαντ, για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκιά, δεν είναι μεγάλη έκπληξη.

Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος αυτές τις μέρες έβαλλε κατά της Ρωσίας ότι πραγματοποιεί γενοκτονία σε βάρος των Τουρκομάνων, ενώ φωτογραφίες από Τουρκομάνους πολεμιστές προβάλλονταν στον τουρκικό τύπο σε μάχη κατά των Ρώσων.

Πουτιν-ΣτρατηγοιΟι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας εδώ και καιρό ήταν υπό δυναμκη μεγάλης κρίσεως και η κρίση αναβάλλονταν ένεκα των εξελίξεων με τους Τζιχαντιστές. Διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας ήταν έντονες αυτές τις μέρες στην Άγκυρα.

Από την πλευρά της Ρωσίας υπάρχουν υπόνοιες ότι η Τουρκία υποκίνει νέα εστία έντασης με τους ισλαμιστές στον Βόρειο Καύκασο και η ένοπλη σύγκρουση που έγινε πριν από δυο μέρες στην περιοχή με 14 νεκρούς αποδόθηκε σε τουρκικό «δάχτυλο».

Από εδώ και περά όλα είναι πιθανά καθώς ο Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι απρόβλεπτος και άκρως επικίνδυνος. Είναι αυτός που ουσιαστικά στήριξε τους Τζιχαντιστές και τους έδωσε έδαφος για βάσεις μέσα στην Τουρκία.

Το θέμα είναι το πώς θ αντιδράσει η Ρωσία και εδώ παίζονται πολλά σενάρια. Η πρώτη πάντως αντίδραση ήταν η ανακοίνωση της ρώσικης Δούμας που καλούσε όλους τους Ρώσους τουρίστες να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε και την άμεση ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία.

Έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Κρίσεων στην Μόσχα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *