ΟΤΑΝ «ΤΟΥΡΚΟΣ» ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Η… ΛΕΞΗ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΑΙΔΑΡΟΣ!!!

5/5 (3)

foto1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η καταξίωση της λέξης Τούρκος σαν η επίσημη ταυτότητα του σημερινού κατοίκου της Μικράς Ασίας έγινε από τον Μουσταφά Κεμάλ στις αρχές του εικοστού αιώνα Μέχρι τότε όμως και αυτό δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι εδώ στην Ελλάδα η λέξη αυτή ήταν κάτι σαν ύβρις

Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία η πραγματικά εντυπωσιακή ιστορική ομολογία ότι ο χαρακτηρισμός «Τούρκος» σήμαινε γάιδαρος στην οθωμανική εποχή και ήταν ένας άκρως υποτιμητικός χαρακτηρισμός, από τον καθηγητή ιστορίας του πανεπιστήμιου Gazi της Άγκυρας, Cemalettin Taşkıran.

Ο γνωστός Τούρκος καθηγητής υποστήριξε με έμφαση ότι το να λένε οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας με υπηρηφάνεια ότι είναι Τούρκοι, είναι εκ των άνωθεν επιβολή μετά από την κατασκευή μιας τεχνητής τουρκικής εθνικής ταυτότητας από τον ίδιο τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου καθηγητή ήρθαν αμέσως μετά την επίσης πρωτοφανή δήλωση- ομολογία, που έκανε σε ένα δημόσιο πάνελ στο πανεπιστήμιο της Baypurt ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ισλαμικού κόμματος του Ταΐπ Ερντογάν, καθηγητής, Yasin Aktay, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ… τουρκική φυλή. Οι δυο αυτοί διανοούμενοι κυριολεκτικά «τάραξαν τα νερά» της τουρκικής επικαιρότητας.

foto2

Συγκεκριμένα ο καθηγητής ιστορίας Cemalettin Taşkıran μιλώντας σε μια δημόσια διάσκεψη που οργανώθηκε στην πόλη της Αττάλειας από τον δήμαρχο για τον Κεμάλ Ατατούρκ και με την συμμέτοχη της γνωστής τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης, Γκρίζοι Λύκοι, αποστόμωσε κυριολεκτικά το ακροατήριο του δηλώνοντας με έμφαση πως η ιστορική αλήθεια είναι ότι η λέξη Τούρκος ήταν ύβρις και σήμαινε με λίγα λόγια… γάιδαρος, ενώ ήταν μεγάλη ντροπή κάποιος να χαρακτηρίζονταν σαν Τούρκος.

Σύμφωνα με τις ιστορικές μελέτες και μετά από δεκαετίες αυστηρής λογοκρισίας αποκαλύπτεται η ιστορική πραγματικότητα για την έννοια Τούρκος και τι σήμαινε αυτή επί οθωμανικής εποχής. Όπως αναφέρεται, μέχρι το 1876 η λέξη Τούρκος δεν απαντούσε πουθενά στα επίσημα έγραφα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Πορθητής αναφέρονταν σαν, «Ηγεμόνας των Ρωμιών», ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν Έλληνας από μητέρα.

Αλλά το πιο εκπληκτικό ήταν πως οι διανοούμενοι της Οθωμανική αυτοκρατορίας, οι ποιητές και οι μορφωμένοι του παλατιού έδειχναν σε κάθε ευκαιρία τον αποτροπιασμό τους και την αποστροφή τους προς κάθε τι που εμφανίζονταν σαν τουρκικό. Ο μεγάλος Οθωμανός ποιητής, Μπακί, της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, στο αποκορύφωμα της αυτοκρατορίας, είχε γράψει ένα έκπληκτο ποίημα για τους Τούρκους όπου τους χαρακτήριζε βάρβαρους, άξεστους και ανίκανους να ηγεμονεύουν.

Ένας άλλος γνωστός Οθωμανός ποιητής, ο Νεφ, είχε πει, « Ο Θεός έχει στερήσει την πηγή της γνώσης από τους Τούρκους». Ο Οθωμανός λόγιος, Χαφίζ Αχμέτ Τσελεμπί είχε γράψει το 1499 αυτές τις πράγματι πολύ χαρακτηριστικές φράσεις, «Μην τύχει και λογιάσεις τον Τούρκο ως άνθρωπο. Αν κατά τύχη βρεθεί ζάχαρη σε χέρι Τούρκου, αυτή μετατρέπετε σε δηλητήριο. Μην θλίβεσαι καθώς αποκεφαλίζεις Τούρκο. Και πατέρας να’ ναι μην διστάσεις να σκοτώσεις τον Τούρκο».

Οθωμανοί λόγιοι, όπως ο ποιητής Νέφ, ο Ναΐμά, ή ο Οθωμανός ιστορικός, Κεριμεντίν Μαχμούντ, από το Άκσαράι, χαρακτήριζαν τους Τουρκογενείς σαν καθυστερημένους, πνευματικά βάρβαρους, θεομπαίχτες, αγύρτες, βρώμικους.

Μετά από όλα αυτά όπως υποστήριξε και ο Cemalettin Taşkıran το να επαναλαμβάνουμε σήμερα το ρητό του Κεμάλ, «Τι ευτυχής να λέω πως είμαι Τούρκος», είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική ειρωνεία γιατί ο Τούρκος ήταν το πιο υποτιμητικό και βρώμικο στοιχείο στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Eşek Türk denirdi = Τούρκος σήμαινε γάιδαρος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Ειναι βαλτοι απο τον Ερντι για να προετοιμασουν τους Γαιδαρους να λενε τα μουτρα τους οθωμανους!!!

  2. Έτσι ή αλλιώς η λέξη «τουρκία» ή «τούρκος» ή «τούρκικο» κτλ, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε έθνος ή εθνική καταγωγή. Άλλωστε θα ήταν σαν να δίναμε το νόημα μίας εθνικής καταγωγής με την λέξη «Ευρώπη» ή «Ευρωπαίος» κτλ., ή ασιάτης ή αφρικανός ή αμερικάνος.

    Συνεπώς οι τούρκοι ήταν και, είναι απλά ένας πληθυσμος που ιστορικά κατοικούσε ανατολικότερα της Κασπίας μέχρι τις δυτικότερες παρυφές της Μογγολίας και Κίνας. Πιο κάτω παραθέτω μία σχετικά σύγχρονη αναφορά περί του θέματος από τον Σκαρλάτο Βυζάντιο, σημαντικό λόγιο του 18ου – 19ου αι (1790~),.

    […]Τούρκοι: Τούρκοι ανήκουσιν εις την μεγάλην οικογένειαν εκείνην των ιθαγενών της κεντρικής Ασίας σκαιών και αθλίων λαών τους οποίους η ανάπτυξις ταχεία επί εδάφους αγόνου, η επιθυμία βίου κρείττονος, η εμφύλιοι πόλεμοι ηνάγκασαν να χυθώσι συγχρόνως η προς Άρκτον (βορειότερα), όπου απαντώμεν τους Φινλανδούς η προς Ανατολάς όπου οι Μαντζού κατακυριεύουσιν άχρι σήμερον της Κίνας, ή προς Μεσημβρίαν όπου οί απόγονοι του Τιμούρ ζωφυτούσιν εν Ινδία, ή προς Δύσιν όπου τα μεν λείψανα της του Αττίλα στρατιάς κατοικούσι την Ούγγρίαν, της οποίας ου μόνον οι κάτοικοι εκαλούντο μέχρι τινός Τούρκοι ως διατηρούντες εισέτι πολλά της συγγενείας και καταγωγής αυτών ταύτης δείγματα και περί τα ήθη και περί τον ιματισμάν και περί την γλώσσαν, αλλά και ο επί Πατριάρχου Θεοφυλάκτου σταλείς τω 933- 956 εκ ΚΠ εις Ουγγρίαν, τότε πρώτον χριστιανίσασαν, αρχιερεύς ωνομάσθη επίσκοπος Τουρκίας[…]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *