ΟΤΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΑΦΗΣ…ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όσο και αυτό ακούγεται παράδοξο και όμως μια τουρκική εφημερίδα και συγκεκριμένα η Radikal, δημοσίευσε ένα άρθρο με το οποίο πληροφορεί το αναγνωστικό της κοινό που αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους Τούρκους, το πως θα… βάψουν τα πασχαλινά τους αυγά!

Η τουρκική εφημερίδα μάλιστα δίνει και πληροφορίες το ποτέ γιορτάζεται το Πάσχα όπου έχουν το πατροπαράδοτο έθιμο της βαφής των πασχαλινών αυγών, βασικά με το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό του Θείου Μαρτυρίου.

Αλλά τα πασχαλινά αυγά έχουν και άλλες παραδοσιακές «εμφανίσεις» στην σύγχρονη Τουρκία. Όπως αναφέρεται, στις περιοχές των Λαζών που είναι εξισλαμισμένοι από τον δέκατο έβδομο αιώνα την περίοδο αυτή υπάρχει η παράδοση να βάφουν τα αυγά κόκκινα, μια παράδοση που έχει μείνει από την εποχή που ήταν χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Κόκκινα αυγά εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές του Πόντου ακόμα και σήμερα, εκατό σχεδόν χρόνια μετά την αναχώρηση των ελληνορθόδοξων Ποντίων.

Μια άλλη πολύ συμβολική τουρκική παράδοση, (βλέπε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μας), αναφέρει ότι την περίοδο του Πάσχα των Ορθοδόξων κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα κοντά στο μέρος όπου αναφέρεται πως βρίσκεται η Κλειστή Πύλη, χρωματιστά κόκκινα αυγά!

Όπως φαίνεται το Πάσχα εξακολουθεί να εκδηλώνει την παρουσία του με διάφορους τρόπους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου όπου κάποτε ήταν η μόνη κυρίαρχη θρησκεία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *